Експорт нафти з Росії значно зріс – Кремль знайшов лазівку в санкціях

Наразі Росія отримує від експорту нафти більший дохід, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну, що показує малу ефективність санкційних заходів.

Про це пише Bloomberg.

Читайте: Стеля пробита, дно – теж: як Росія зараз продає свою нафту

Надходження Росії від нафтодоларів майже подвоїлися. У жовтні 2023 року чисті доходи від нафти досягли $11,3 млрд, або 31% від загального доходу російського бюджету за місяць. Це найвища цифра з травня 2022-го, яка перевищила показники будь-якого окремого місяця за рік до вторгнення в Україну.

Внутрішні та тіньові власники флоту спільно перевезли понад 70% російської нафти за перші дев’ять місяців 2023 року, що дозволило Москві зберегти контроль над своїм експортом і поступово підвищувати ціни.

Видання зазначає, що ліміт ціни на російську нафту в $60 за барель, що на $24 нижче середньоринкової ціни, сприяв розвитку прибуткового бізнесу для торговців і судноплавних компаній, яких важко відстежити.

За допомогою “тіньового флоту” цього року перевезено близько 45% російської нафти.

Тіньовий флот і альтернативи західному морському страхуванню не є новими. Іран використовує їх роками. А коли їх почав використовувати такий великий виробник, як Росія, вони стали масовими“, – розповів старший науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Едді Фішман.

Як вважає головний виконавчий директор підрозділу управління Frontline Ltd., власника низки гігантських супертанкерів Ларс Барстад, це триватиме доти, доки регулятори не знайдуть протидію.

За даними індійської митниці, російська нафта коштувала в середньому $72 за барель до моменту, коли вона потрапила до Індії. Аналітики підрахували, що це на $12 вище, ніж ціни, заявлені на експортній точці в Росії.

Враховуючи, що цього року Росія експортувала майже 3,5 млн барелів нафти на день, це означає, що близько $11 млрд йде на те, що можна назвати розподілом поставок. Майже всі вони проходять через анонімних торговців або невідомі транспортні компанії.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у 2023 році Росію очікує обвал виручки від експорту нафти.

  • Вас зацікавить:

Турецький гамбіт: Україна та ЄС перекриють шпарини для російської нафти

Індійська гробниця: чи залишиться Росія без найбільшого імпортера нафти

Щастя не в рупіях: чи має Росія гроші на війну з Україною

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *