Ракетні удари в Криму – чому у росіян все більше провалів

У ніч на 30 жовтня ЗСУ завдали удару по стратегічній системі ППО, розташованій на західному узбережжі окупованого Криму. Цю інформацію надала прес-служба Стратегічного командування Збройних Сил України, але без подробиць. Також у командуванні ЗСУ було оголошено про знищення системи ППО типу С-400 у районі тимчасово окупованого Луганська. При цьому джерела на окупованій території, зокрема російські, вказують на приліт саме ракет ATACMS. Наскільки версія про “приліт” на півострів ATACMS відповідає дійсності, а також які у окупантів у Криму є ще приводи для побоювань, читайте у колонці військового експерта, полковника запасу, спікера Генштабу ЗСУ (2014-2017) Владислава Селезньова.

Частина інформації надходить із російських джерел, ставлення до яких має бути критичним, але є також повідомлення з ресурсів, на які орієнтується учасники руху опору на півострові.

За даними російського телеграм-каналу Astra, внаслідок ракетної атаки на позиції ППО росіян у районі селища Оленівка на мисі Тарханкут отримали поранення 17 військовослужбовців, а було пошкоджено п’ять військових автомобілів. Офіційних уточнень з боку окупаційного командування та колабораційних “влад” регіону не було.

За інформацією телеграм-каналу Baza, який пов’язують із російськими силовиками, Збройні сили України використали ракету типу ATACMS для атаки на російську ППО базу в Оленівці.

Читайте: Втратили 75% бойового складу: партизани проникли на базу бригади ВМФ у Криму

За даними проукраїнського телеграм-каналу “Кримський вітер”, раніше на тому самому місці знаходилася система ППО С-400, яка була знищена 23 серпня. Внаслідок вибуху, як повідомили у Головному управлінні розвідки (ГУР) Міністерства оборони України, було знищено не лише саму систему, а й її озброєння, а також особовий склад, який обслуговує систему.

Тут йдеться про цілу спецоперацію ГУР, в ході якої наш спецназ висадився на кримському узбережжі, вступивши в бій з окупантами. Зазначена вдала вилазка відкрила Силам оборони прохід, а потім і цілі “ворота” у західному Криму, через які потіли наші дрони та ракети.

Потім у середині вересня СБУ та Військово-морські сили України провели спецоперацію зі знищення російського комплексу ППО С300/400 “Тріумф” біля Євпаторії. Тоді комплекс, приблизна вартість якого складає близько 1,2 млрд доларів, було знищено практично повністю. По об’єкту спочатку вдарили БПЛА, що вразили радари та антени, а потім по пускових комплексах ударили дві крилаті ракети “Нептун” вітчизняного виробництва.

Після зазначеної операції, а також серії точкових ударів по позиціях окупантів на півострові, “ворота” з боку західного Криму перетворилися на цілий “коридор”, яким пішли ракети і дрони. У тому числі завдяки активно придушенню окупаційних ППО та РЛС на західному узбережжі півострова стало можливим проведення наприкінці вересня наступної важливої операції – “Крабова пастка”, під час якої Повітряні сили ЗСУ та Сили спеціальних операцій вдарили ракетами по штабу окупаційного Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Саме після такого удару окупанти на півострові, включно з колаборантами, ще більше занервували через ударні можливості ЗСУ. У страху, як відомо, очі великі. І зараз вони будь-який масований ракетний приліт можуть списувати на ATACMS або Storm Shadow, хоча наші модернізовані Нептуни дістають до західного берега Криму.

Офіційно нам не поставили ATACMS радіусом в 300 км, хоча саме такі модифікації нам необхідні, щоб активно працювати по півострову, дістаючи до східних районів, включаючи і горезвісний “кримський міст”. Перша партія ATACMS надійшла в Україні в режимі повної таємності, і не виключено, і в певному сенсі логічно, що окупанти побоюються, що далекобійні модифікації вже можуть бути на озброєнні ЗСУ або можуть бути на шляху до України. Поки що це версії, які не змінюють загальної картини, про яку йшлося вище – здатності Сил оборони України бити по окупантах на заході півострова БПЛА та “Нептунами”.

Окупанти в Криму можуть нервувати, будь-якої миті чекаючи ATACMS на своїх позиціях, у тому числі через непередбачуваність західних партнерів. Адже очевидно, що багато чого не промовляється вголос, або озвучується побіжно, але так, що російському командуванню доводиться ламати голову. Наприклад, остання заява прем’єра Нідерландів Марка Рютте про те, що найближчими парами тижнів F-16 надійдуть до Румінії для навчання наших пілотів. Офіційно ми можемо отримати західні винищувачі до кінця першого кварталу наступного року, але росіян все одно турбує фактор несподіванки, як це було з першим застосуванням ATACMS.

Наступна причина для настороженості – ситуація на Херсонщині. Тут, як повідомили в Оперативному командуванні “Південь”, є певні успіхи Сил оборони на лівому березі Дніпра, але поки що без деталізації.

Якщо окупанти побоюються, що в нього вже прилітають ракети ATACMS і “ось-ось” у небі над Україною з’являться винищувачі F-16, то для нас це в будь-якому разі хороший сигнал. Чим більше вони нервують і роблять помилок, тим краще.

Водночас не варто недооцінювати противника, який, хай і зі скрипом, робить висновки з власних помилок і уважно аналізує тактику Сил оборони України. Так, росіян дуже нервує постійна “бавовна” у Криму, удари морськими дронами, які видавлюють окупаційний флот із бухти Севастополя, а також їх дуже нервує активність наших загонів на лівому березі Дніпра, але вони намагаються наступати на Донецькому напрямку.

Нинішня ситуація під Авдіївкою, де окупанти повернулися до “вагнерівської тактики” піхотних атак, у тому числі цілеспрямована на те, щоб наш Генштаб концертував резерви на сході, замість їх використання на півдні. Виходить, що вони намагаються тиснути на сході, постійно побоюючись одержати “під дих” на півдні.

Читайте: У Севастополі доставили свіжий “бавовну”, вибухи чули в районі аеродрому у Новофедорівці: фото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *