Суперечка із Польщею: Варшава припинить допомогу українським біженцям

Суперечка із Польщею: Варшава припинить допомогу українським біженцям

Фото: legion-media
Польща планує припинити допомогу біженцям з України

Через конфлікт щодо імпорту зерна у Польщі заявили, що ймовірно припинять підтримку біженців, яка охоплює скасування вимог щодо проживання та надання дозволів на роботу, безоплатний доступ до шкіл та медичного обслуговування.

У Польщі планують скоротити фінансову підтримку мільйона українських біженців, які знаходяться у країні. Про це у вівторок, 19 вересня, заявив державний секретар Канцелярії прем’єр-міністра Польщі Пйотр Мюллер, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що це може ще більше підірвати зв’язки із сусідом, які загострилися через конфлікт щодо імпорту зерна.

“У той час, як уряд у Варшаві був одним із найбільших прихильників України, допомагаючи їй захиститися від вторгнення Росії, пропонуючи фінансову і військову допомогу, зв’язки між двома країнами погіршуються напередодні жовтневих виборів у Польщі”, – йдеться у матеріалі.

За словами Мюллера, підтримку біженців, яка охоплює скасування вимог щодо проживання та надання дозволів на роботу, безоплатний доступ до шкіл, медичного обслуговування та сімейної допомоги, не буде продовжено наступного року.

“Пільги для українців “не є постійними”. Положення закону мають тимчасовий характер, а наразі рішення про їх продовження немає”,- сказав Мюллер.

Заступник міністра сім’ї та соціальної політики Ганна Шмідт заявила, що країна витратила близько 550 мільйонів доларів на допомогу для українських сімей, які втекли до Польщі.

Як повідомлялося, Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) на три східноєвропейські країни, які продовжили заборону на імпорт зерна в односторонньому порядку, незважаючи на те, що Єврокомісія скасувала дію обмежувальних заходів. Водночас Польща, Угорщина і Словаччина відмовилися від роботи координаційної платформи ЄК щодо українського зерна через можливе подання Україною позову до СОТ. 

У Польщі висунули умову для вступу України до ЄС

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *