MasterCard і Visa змінили комісію на інтерчейндж

З 1 липня в Україні комісії інтерчейндж для MasterCard і Visa зростуть.

Про нові тарифи та їх вплив на використання карток у країні – розповідаємо докладніше.

MasterCard і Visa підвищать комісії інтерчейндж в Україні

З 1 липня в Україні користувачі карток MasterCard і Visa стикаються зі змінами, які можуть вплинути на їхні платіжні операції. Компанії MasterCard і Visa планують підвищити комісії інтерчейндж, що може мати значний вплив на витрати користувачів і бізнеси в країні. Ця новина викликала значний резонанс. Радимо звернути увагу на огляди платіжних рішень від MixFin, провідного фінансового ресурсу.

Розглянемо деталі цих змін та їх можливі наслідки для українського ринку платежів.

Який розмір комісії буде

Починаючи з 1 липня, банки та платіжні системи в Україні планують збільшити комісію interchange за безготівкові платежі на третину, до 0,9%. Це рішення було ухвалено під час наради, яка відбулася 26 червня, повідомляє Forbes. Згідно з домовленістю, це збільшення комісії є частиною плану по стимулюванню конкурентоспроможного платіжного ринку відповідно до меморандуму, який був прийнятий банками, Національним банком та міжнародними платіжними системами в травні 2021. Після збільшення interchange до 0,9% може також зрости комісія за еквайринг, що може вплинути на роздрібні ціни. Ритейлери пропонують зберегти ставку interchange на рівні 0,7% до завершення конфлікту, а Національний банк підтримує збереження поточних ставок до кінця дії воєнного стану, так як це сприяє балансу інтересів бізнесу та банків. Остаточне рішення стосовно збільшення комісій буде прийнято після консультацій з Національним банком, Міністерством економіки та профільним комітетом Верховної Ради. Заплановано проведення наступної зустрічі представників платіжних систем та провідних банків після 3 липня.

Нагадаємо, перед початком повномасштабної війни, ритейлери в Україні сплачували високі комісії за еквайринг у POS-терміналах, що становили 1,8-2% від суми платежу. З початком повномасштабної війни в Україні, ринок платежів був вплинутий пільговими тарифами. Протягом минулого року комісії interchange були регульовані декілька разів, незалежно від стандартних ставок, визначених у меморандумі.

У березні 2022 платіжні системи та банки повністю відмовилися від оплати за еквайринг та interchange. Проте, у червні 2022 ставки interchange були відновлені на рівень “не вище 0,3%”, а у вересні – “не вище 0,7%”. У грудні Visa і Mastercard тимчасово збільшили ставку interchange до 1%, але Міністерство економіки просило не змінювати ставку під час періоду блекаутів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *