Бунт у Росії – наскільки можливий цей варіант

Світова спільнота порівнює зараз зруйнований ущент Бахмут із японською Хіросімою і бачить, наскільки небезпечним є фашистський режим Володимира Путіна. Російські повстанські загони, такі як “РДК” та “Свобода Росії” можуть зіграти певну роль у поваленні режиму. Але поки в регулярних російських військах не виникне бунт, можливість успішної революції залишається нездійсненною. Про це в інтерв’ю “Апострофу” розповів доктор Майкл Халтцел зі Школи вищих міжнародних студій Університету Джонса Гопкінса, радник Джо Байдена під час його перебування на посаді сенатора.

– 20 травня російські антипутінські добровольці “РДК” і “Свобода Росії» пройшли на територію Білгородської області і захопили там певну територію. На вашу думку, чи може переміститися війна на російську територію?

– До того, як російські антипутінські сили перейшли кордон з Росією, я вважав, що їх тактика буде полягати у знищенні складів зі зброєю та паливом і підривом залізничних шляхів у Білгородській області. Але тепер я скажу, що в дуже далекій перспективі російські антипутінці, ймовірно, стануть одним із каталізаторів революції. Але маю відзначити, що поки ми не побачимо заколотів у регулярній російській армії, усе це лишається мрією. Режим Путіна буде цинічно вішати на повстанців ярлики зрадників і доводити, що це на територію Росії вторглися, а не вона на когось напала.

Звісно, це спокусливо – слідувати принципу “ворог ворога – мій друг”, але уряд України повинен пильну слідкувати, що Легіон “Вільна Росія” та Російський Добровольчий Корпус дотримуються демократичних принципів. Заміщення фашистського режиму Путіна новою антидемократичною формою правління було б катастрофою.

Читайте: Київ атакували “Іскандерами”: Залужний розкрив деталі другої за добу атакиРФ

– Одною із найпомітніших подій міжнародного рівня останнім часом став саміт “Великої сімки”. На нього запросили президента Володимира Зеленського. Примітно, що саміт відбувався у японській Хіросімі. Деякі американські “яструби” говорять, що саме бомбардування Японії вдома атомними бомбами переломило хід війни і світопорядок. На вашу думку, який символізм був у зустрічі у Хіросімі?

– Під час візиту на G7 президент Зеленський (він, до речі, віртуально виступав цього тижня ще й на церемонії випускників Університету Джонса Гопкінса) порівняв Хіросіму із Бахмутом – і зробив правильно. Одне місто лежало повністю в руїнах у 1945-му, інше – зараз. Хіросіму відбудували. Бахмут треба буде відбудувати. Руйнація обох міст демонструє марність війни. І зрештою, Хіросіма являє собою свідчення табу на використання ядерної зброї. І Захід, і Китай застерегли Путіна про те, щоб він навіть думати не смів – не те що говорити – про застосування ядерної зброї в Україні.

– Бахмут дійсно став свідченням того, як росіяни “звільняють” міста. Те ж саме пережили і багато міст Сирії. І попри це, сирійського диктатора Башара Асада повернули у Лігу арабських держав минулого тижня. В Україні одні це бачать як сигнал про можливу індульгенцію для Путіна, інші кажуть – це свідчення, що Путін не зміг затягнути Сирію повністю в свою орбіту. Як вважаєте ви?

– Я хотів би побачити позитивний сигнал щодо того, що Сирію повернули у Лігу арабських держав, але я не можу. Сирійський диктатор Башар Асад є великим військовим злочинцем, якому вдалося зберегти контроль над більшою частиною своєї країни завдяки військовому втручанню іншого військового злочинця – Володимира Путіна, а також допомозі іранського клеро-фашистського режиму. Те, що Ліга арабських держав прийняла Асада назад, поставило пляму на ній, і ця пляма тепер буде постійно.

– Тож ми можемо констатувати, що певні геополітичні важелі впливу Путін за собою все ж лишає. Повертаючись до початку нашої розмови, таке питання. Чи зможуть російські військові добровольці спровокувати достатньо дестабільності в Росії, аби скинути Путіна?

– Путінські намагання грати в геополітику, як ми бачимо, стали стратегічною катастрофою для Росії. Вторгнення в Україну призвело до зміцнення американсько-європейської співпраці, переважно під керівництвом президента Байдена. Газові важелі впливу Москви на Європу були серйозно підірвані. Зараз до НАТО вступила Фінляндія, пізніше вступить Швеція – і це є величезним геополітичним ударом для Росії. Героїчний опір українських військових змусив Росію різко згорнути масштаби параду 9 травня. Танки і ракети потрібні були на фронті, а не на Красній площі.

Що ж до російських добровольців. Вони можуть відіграти лише периферійну роль у будь-якій успішній спробі повалити режим Путіна. Але що така спроба відбудеться в будь-якому випадку лишається дуже малоймовірним.

Читайте: Втік з України? Впійманий на великому хабарі депутат Київради не з’явився на засідання суду

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *