В іранських дронах виявили німецьку технологію, вкрадену 20 років тому

В іранських дронах виявили німецьку технологію, вкрадену 20 років тому

Фото: CNN
Двигун Mado MD-550, задокументований в Україні в грудні минулого року

Іранські дрони, якими РФ регулярно атакує Україну, побудовані за допомогою вкрадених німецьких технологій.

Іранські безпілотники Shahed-136, які Росія використовує у війні проти України, сконструйовані завдяки вкраденим західним технологіям. Про це пише CNN із посиланням на британську організацію Conflict Armament Research, яка займається дослідженням компонентів зброї.
 
Так, продані Росії Іраном дрони оснащені двигуном, заснованим на німецькій технології. Цю технологію Тегеран незаконно купив 20 років тому, а двигун Shahed-136 був реконструйований іранською компанією під назвою Oje Parvaz Mado Nafar, відомою як Mado, яка наразі знаходиться під санкціями Великої Британії, США та ЄС.

У період з листопада минулого року по березень поточного року CAR вдалося перевірити компоненти 20 безпілотників і боєприпасів іранського виробництва в Україні, близько половини з яких – Shahed-136.

 
Вдалося підтвердити, що двигун Shahed-136 був перепроєктований іранською компанією. Конструкція двигунів безпілотника Mado свідчить про інтенсивні зусилля Ірану, які він зробив 20 років тому, щоб отримати західні технології для своїх безпілотників та ракет в умовах міжнародних санкцій.
 
У 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. Через три роки іранський інженер, на ім’я Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія Mado побудувала двигун БПЛА.
 
Іранська компанія, ймовірно, намагалася приховати свою роль у створенні дронів Shahed. Експерти виявили, що оригінальні серійні номери компонентів безпілотників, знайдених в Україні, були стерті, вочевидь, у спробі приховати їхнє походження.
 
Серед інших західних компонентів, придбаних та скопійованих Іраном, є двигун чеського виробництва. Його помістили в іранську ракету Heidar-2.
 
Зазначається, що Іран придбав західні компоненти та технології для своєї програми БПЛА, скориставшись відсутністю прозорості ланцюжка поставок, що робить ідентифікацію компонентів критично важливим методом для покращення експортного контролю та механізмів санкцій.

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *