Рамштайн – про яку військову допомогу Україні домовилися країни

Дев’ята зустріч у форматі “Рамштайн”, яка відбулася у Бельгії, принесла Україні наземну військову техніку, але питання літаків, які конче потрібні ЗСУ, ще досі обговорюється.

Про це інформує “Апостроф”.

Як повідомив за підсумками зустрічі глава Пентагону Ллойд Остін, Італія та Франція оголосили про надання Україні засобів ППО, Франція разом з Австралією розгортатимуть виробництво боєприпасів калібру 155 мм, Норвегія виділила 7 млрд доларів на різні програми підтримки.

Читайте також: Рамштайн-9: всі подробиці зустрічі

Ллойд Остін також зазначив, що наразі не має новин щодо можливого надання Україні винищувачів F-16, й може лише повторити заяву президента Джо Байдена, який 16 січня повідомив, що США не надають Києву ці літаки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком засідання також повідомив, що постачання військових літаків Україні не є насущним питанням, але обговорення цієї ідеї триває.

Головне завдання тепер – доставити те, що ми вже пообіцяли: військові машини, БМП Bradley та Marders, танки Leopard та M1 Abrams. Також потрібно забезпечити навчання та обладнання. По літаках обговорення продовжується“, – заявив Столтенберг.

Утім, Нідерланди не виключають постачання Україні винищувачів F-16, але це обговорюватиметься з США, заявила міністр оборони країни Кайса Оллонгрен.

Ллойд Остін також перерахував країни, які розпочали підготовку до передачі Україні бойових танків Leopard-2 або дали відповідне зобов’язання.

Група країн, зокрема Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди, спільно працюють над передачею Україні бойових танків Leopard-2“, – сказав глава Міноборони, зазначивши, що лише одна Норвегія надасть Україні 12 танків – вісім танків Leopard-2 та чотири танки спеціального призначення.

США, Чехія та Нідерланди спільно передають понад 90 танків Т-72 на додаток до рішення Польщі надати свої Т-72. А Британія передає роту головних бойових танків Challenger та разом з низкою країн шукає джерела для постачання додаткових боєприпасів.

Загалом “танковий пакет” включатиме не лише основні бойові машини, а й передачу боєприпасів та запасних частин. Норвегія окремо зробить внесок у 250 млн норвезьких крон на боєприпаси та запасні частини для Leopard-2.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі у свою чергу зазначив, що американська сторона не бачить ознак можливого нападу Росії на Київ, яка продовжує “війну на виснаження”. Утім, Сили оборони України встигають вчитися працювати на новому озброєнні і показують результат на полі бою.

Українці показують готовність навчатися застосуванню інноваційних танків. Росія тим часом веде війну на виснаження і Україна отримує відповідні переваги для захисту своєї країни. І підвищує навички своїх військових. Ця війна рано чи пізно закінчиться, а Україна буде далі розвиватися. Україна вже отримує нові танки, БТРи, отримує сучасну техніку“, — сказав Міллі.

Загалом, за його словами, 11 країн-учасниць “Рамштайну” пообіцяли Україні танки, 22 пообіцяли БМП, 16 пообіцяли надати артилерію та боєприпаси, ще 9 пообіцяли зенітну артилерію.

Під час зустрічі західні союзники пообіцяли допомогти українцям навесні перейти у контрнаступ. “Ми допоможемо Україні перейти у контрнаступ навесні”, – заявив глава Пентагону Ллойд Остін, запевнивши, що країни-партнери робитимуть все необхідне, щоб Україна отримала всю допомогу, яку їй пообіцяли.

Міністр оборони Олексій Резніков, говорячи про підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України, заявив, що на Заході українців на новій техніці готуватимуть цілими підрозділами.

Ми говорили про навчання наших підрозділів на тій техніці, яку нам дають, щоб готові підрозділи виконували завдання Генерального штабу зі звільнення тимчасово окупованих територій“, – пояснив Резніков.

Також на сьогоднішній зустрічі Україна звітувала про вже отриману ранішу зброю та як буде розпоряджатися майбутнім озброєнням.

Сьогодні була важлива розмова про підзвітність, яка є пріоритетом для нас і партнерів. Нам важливо знати, що надану нами допомогу будуть використовувати так, як заплановано. І як українські партнери будуть використовувати її на полі бою“, — зазначив Ллойд Остін.

Нагадаємо, що Україна очікувала від зустрічі у форматі “Рамштайн” розширення “танкової коаліції” та переговорів щодо постачання бойової авіації.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *