Звернення Зеленського 16 січня – головні слова президента, відео

Досі в Дніпрі триває розбір завалів будинку, який був зруйнований російською ракетою й станом на цей час вдалося врятувати 39 людей, серед них – шість дітей.

Про це у своєму вечірньому зверненні до українців розповів президент Володимир Зеленський.

Він зазначив, що загалом надійшло 47 повідомлень про тих, хто міг перебувати в будинку на час удару і чия доля була невідомою. Вдалося з’ясувати інформацію вже щодо 22 людей. Відомо про 40 загиблих, серед них – три дитини.

Читайте також: “Зло прийде за вами”: звернення Зеленського до росіян після удару по Дніпру, відео

Служба безпеки вже почала встановлення інформації про російських військових, хто підготував і здійснив цей удар. “Жодного сумніву немає: кожен, хто винен у цьому воєнному злочині, буде встановлений, притягнутий до відповідальності”, – висловив впевненість глава держави.

Цей удар по Дніпру, як і інші подібні удари, підпадає, зокрема, під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. І ми використаємо всі доступні можливості – як національні, так і міжнародні, – щоб усі російські вбивці, щоб кожен, хто віддає й виконує накази про ракетний терор проти наших людей, отримали законні вироки. І щоб вони відбули покарання“, – наголосив Володимир Зеленський.

Президент повідомив, що провів розмову з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, з яким обговорив захист від російських ракет та іранських дронів, щоб максимально посилити нашу ППО.

Ця розмова відбулася напередодні візиту прем’єр-міністра до Сполучених Штатів. “Те, що сталося в Дніпрі, те, що Росія готує нову спробу перехопити ініціативу у війні, те, що характер бойових дій на фронті потребує нових рішень в оборонному постачанні, – усе це тільки підкреслює, як важливо координувати наші зусилля – усіх учасників коаліції захисту України та свободи. І пришвидшувати ухвалення рішень“, – заявив президент.

Велика Британія показала гарний приклад, оголосивши про новий пакет оборонної допомоги – “те, що треба”, тобто танки, інша бронетехніка, артилерія.

Зеленський розповів, що провів чергове засідання Ставки, на якій розглядали “традиційні питання” взаємодії з партнерами, протидію ракетному терору та можливі сценарії дій ворога й реагування на кожен із вірогідних сценаріїв.

У Києві перебував чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, з яким говорили про те, як зробити дієвою міжнародну організацію, яка має значний потенціал, але з різних причин у критичних ситуаціях натомість має великий дефіцит конкретних дій та великий дефіцит рішучості.

ОБСЄ може суттєво збільшити увагу й відповідно діяти щодо депортації наших людей з окупованої території в Росію. І щодо ситуації з українськими полоненими. Жодна міжнародна організація досі не знайшла в собі сил, щоб отримати доступ до місць утримання наших полонених на території Росії. Це має бути виправлено. Я сподіваюся, що головування Північної Македонії в ОБСЄ буде цьому сприяти“, – висловив переконання Зеленський.

Також завтра розпочне роботу форум у Давосі й Україну почують на цьому глобальному важливому майданчику. Наприкінці тижня має відбутися чергове засідання у форматі “Рамштайну”, – перерахував президент.

Нагадаємо, що після восьмої зустрічі у форматі “Рамштайн” 20 січня Україна може отримати багато важкого наступального озброєння та нові системи ППО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *