Ракетний обстріл України 14 січня – з’явилася реакція союзників на злочини Росії

Союзники України засудили масовані ракетні удари ЗС РФ, здійснені 14 січня, і запевнили, що Кремль відповідатиме за воєнні злочини.

“Апостроф” в одному матеріалі зібрав реакції західних політиків на обстріл українських міст.

Прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця засудила масовані ракетні удари по Україні, під час яких один із уламків ракет впав на території країни. За її словами, не може бути жодного виправдання вбивству цивільних та атак на об’єкти інфраструктури.

“Висловлюю глибоке обурення новим масштабним нападом на Україну. Моя підтримка героїчному українському народу та наша підтримка жертвам варварських нападів Росії” , – написала Гаврилиця у своєму Facebook.

Читайте також: Якою ракетою били по Дніпру і хто віддав наказ: нові дані про трагедію

Президент Литви Гітанас Науседа назвав Росію терористичною державою, яка несе за собою лише руйнування та смерть. Політик запевнив, що звірства та вбивства цивільних, як це було 14 січня у Дніпрі, не будуть забуті.

“Куди б вони не прийшли – вони несуть руйнування, смерть та величезні страждання. Звірства, масові вбивства, напади на житлові будинки, як сьогодні у Дніпрі, ніколи не будуть прощені та забуті. Прийде час відповідальності. Литва разом з Україною” , – додав. Навсегда.

На ракетні удари ЗС РФ відреагувала посол США в Україні Бріджіт Брінк. Після ранкових вибухів у Києві дипломат зазначила, що країна-агресор на тлі стратегічного провалу продовжує обстрілювати українські міста, через що мирним жителям доводиться проводити свій ранок у підвалах та сховищах.

“Оскільки її сили зазнають великих втрат на полі бою, Росія продовжує обстрілювати міста та цивільну інфраструктуру. Україна стоїть міцно. Так само і ми” , – написала Брінк у своєму Twitter, коментуючи ранкові вибухи у Києві.

Через деякий час посол США в Україні окремо прокоментувала ракетний удар ЗС РФ по Дніпру, внаслідок якого загинули цивільні. Дипломат зазначила, що всі її думки з постраждалими та працівниками екстрених служб, які продовжують надавати допомогу мирним мешканцям.

“Додаткова допомога з безпеки продовжує надходити, щоб допомогти Україні захиститись”, – додала Брінк.

Читайте також: Будинка більше немає: нові фото наслідків удару по Дніпру

Окремо ракетні удари ЗС РФ по Україні прокоментувала прес-служба адміністрації президента США Джо Байдена . Зокрема, Білий дім назвав обстріл українських міст черговим прикладом жорстокої та варварської війни, яку веде Росія щодо українців.

“США разом із союзниками продовжать надавати Україні те, що їй необхідно для самооборони, включаючи системи ППО. Ми продовжимо нашу роботу щодо притягнення ЗС РФ до відповідальності за їхні військові злочини. Росія продовжує недооцінювати силу і рішучість українського народу, і ці останні спроби його деморалізувати вкотре зазнають невдачі”, – цитує CNN заяву Білого дому.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи обстріл Дніпра, заявив, що після чергового воєнного злочину Росія має бути виключена з Ради безпеки ООН. За його словами, ракетний удар по житловому сектору вкотре підтверджує, що цинізму Москви немає меж.

“Дніпро. Субота. Звичайний будинок. Підла російська ракета… Росія має бути негайно виключена з Ради безпеки ООН. Її присутність у цьому органі – ганьба для всього світу”, – додав Подоляк.

Пізніше радник голови ОП у своєму Telegram-каналі написав, що Росія цілеспрямовано завдала удару по багатоквартирному житловому будинку, показуючи, що її армія прийшла до України для руйнування та вбивств. Подоляк закликав західних політиків не звертати уваги на будь-які слова росіян і не пропонувати Києву “дипломатичне врегулювання конфлікту”, яке має на увазі капітуляцію нашої країни.

“Не годуйте вбивць. Не заохочуйте негідників. Не породжуйте в них бажання вбивати ще більше… Просто потрібна зброя. Багато зброї. Прямо зараз. Тому виберіть для себе опцію: дати зброю або мовчки дивитися на те, як російська вбивця вбиває цивільних .. Герасимов. Впишіть і це прізвище в один ряд з авторами концепції “масовано атакуємо багатоквартирні будинки”. Герасимов також не вміє воювати, як і інші росіяни. Тільки вбивства цивільних, залякування, крилаті ракети і маса мобілізованих. Тактика росіян незмінна: відкритий геноцид”, – продовжив Подоляк у своєму Telegram-каналі.

Радник голови ОП закликав західних політиків, які відчувають страх перед Росією, постояти за спиною українців, які готові йти до кінця у війні проти країни-агресора. За його словами, Україна не має іншого вибору і вона обов’язково “зламає хребет” РФ.

Раніше ми розповідали, що президент Володимир Зеленський відреагував на обстріл Дніпра та закликав країни Заходу посилити військову допомогу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *