Військова допомога Україні – Німеччина передасть БМП Мардер та ЗРК Петріот

Україна отримає від Німеччини бойові машини піхоти (БМП) Marder та зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot. Також українські військові отримають від Сполучених Штатів БМП типу Bradley.

Про це повідомив речник німецького уряду Штеффен Хебештрайт за підсумками телефонної розмови канцлера Олафа Шольца з президентом США Джо Байденом.

Читайте також: “Україна отримає системи Patriot лише як прелюдію – експерт з озброєнь”

Під час телефонної розмови 5 січня сторони обговорили війну Росії проти України.

“Президент Байден та канцлер Шольц висловили спільну рішучість надавати Україні необхідну фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку доти, доки це необхідно. З цією метою США мають намір надати Україні бойові машини піхоти типу Bradley, а Німеччина має намір поставити бойові машини піхоти Marder”, – зазначили у пресслужбі.

Відомо, що обидві країни мають намір навчати військових Збройних сил України на відповідних системах.

Варто зауважити, що слова подяки Федеральному канцлеру Німеччини висловив президент України Володимир Зеленський у Twitter.

“Дякую Bundeskanzler за рішення надати Україні батарею зенітних ракет Patriot. З урахуванням раніше поставленої протиповітряної системи IRIS-T і зенітних танків Gepard Німеччина робить вирішальний внесок у перехоплення всіх російських ракет!”,йдеться у повідомленні.

Основні характеристики Marder

Німецьку бойову машину піхоти (БМП) “Marder” (у перекладі – куниця) розробили у 1966—1969 роках. Відповідне замовлення виконала німецька фірма Rheinmetall AG для Збройних сил ФРН. Уперше прототип зібрали наприкінці 1969 року, а саме виробництво тривало до 1975-го. Загалом вийшло з конвеєра близько 2 тисяч таких машин. На ті часи за параметрами захищеності БМП перевершувала всі відомі машини цього класу та мала доволі високу швидкість руху, що дозволяло діяти разом з танками “Леопард” у вигляді ударної групи. З 2010 року на заміну Мардеру прийшла новенька БМП Puma.

Ключові особливості:

  • вага БМП Marder – 33,5 тонни;
  • екіпаж – три особи;
  • десант – до семи осіб;
  • двигун – 600 кінських сил;
  • питома потужність – 18 літрів;
  • калібр автоматичної гармати – 20 мм;
  • максимальна швидкість – 65 км/год.

Переваги та недоліки Marder

Як стверджують фахівці, головним плюсом у Marder є його високий рівень захисту. До такого інші БМП наблизилися тільки у 2000-х роках.

Водночас Marder не здатний долати водні перешкоди. Для цього потрібно встановлювати додаткові поплавці.

Днями повідомлялося, що США готуються оголосити про черговий пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть 50 бронемашин Bradley.

За інформацією агенції Al Jazeera, йдеться про допомогу на 2,85 млрд доларів, що стане найбільшою з раніше наданих. У черговому пакеті будуть також бронемашини HUMVEE, протимінно-стійкий транспорт із захистом від засідки MRAP, багато ракет та боєприпасів.

Нагадаємо, що 21 грудня Вашингтон виділив Україні близько 1,85 мільярда доларів додаткової військової допомоги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *