Залужний підбив підсумки 2022 року – чого досягли ЗСУ у війні з Росією

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив результати трагічного та водночас героїчного минулого року, зазначивши, що сьогодення і майбутнє увійдуть у світову історію.

Про це він написав на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Читайте також: “Ракетний голод”: експерти підрахували, коли Росія перестане обстрілювати Україну

Так, Залужний виокремив вісім ключових пунктів, що стосуються воєнних дій в Україні.

Повернення територій

Українським військовим вдалося звільнити 40% окупованих з початку війни територій та 28% від загальної кількості загарбаних Росією площ. Зокрема, звільнення правобережної частини Херсонської області збільшило загальну площу деокупованих територій до 40 тисяч квадратних кілометрів.

“На сьогодні Україна продовжує стримувати ворога на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3 тис. 786 км, у т.ч. активна лінія фронту з агресором складає 1 тис. 500 км”, – написав він.

Втрати окупантів

За рік ЗСУ ліквідували більше сотні тисяч росіян, три тисячі танків, шість тисяч бронемашин, дві тисячі артсистем, понад 400 РСЗВ, близько трьох сотень бойових літаків та 270 гелікоптерів.

Повітряні сили ЗСУ знищили 1893 цілі, частину з них збили сили та засоби інших видів та складових Сил оборони.

Резерв

Підготовка складу та загальновійськових підрозділів Збройних сил відбувається у 17 європейських країнах.

“Загалом завдяки державам-партнерам підготовлено впродовж 2022 року понад 20 тисяч військовослужбовців”, – написав він.

Евакуація

З територій ведення бойових дій евакуювали близько 600 тисяч мирних жителів. Задля забезпечення людей засобами першої необхідності в районах проведення бойових дій та деокупованих населених пунктах було привезено понад два мільйона тонн гуманітарного вантажу.

Міжнародна допомога

Держави-партнери передали Україні критично необхідні для виконання завдань зразки озброєнь, боєприпаси та матеріальні засоби.

“Ми дуже вдячні за підтримку та допомогу, що вже суттєво впливає на хід бойових дій. Водночас, надалі потребуємо подальшого нарощування обсягів та розширення номенклатури міжнародної технічної допомоги”, – зауважив Залужний.

Лікування військових

Близько тисячі важкопоранених військових прийняли на лікування та реабілітацію такі держави: Нідерланди, Франція, Ірландія, Норвегія, Данія, Іспанія, Польща, ФРН, Італія, Румунія, США, Ізраїль.

“Військові медики, попри небезпеку та високу завантаженість, навіть у непристосованих приміщеннях та складних умовах роблять все можливе для збереження життя та здоров’я не тільки військовослужбовців, але і місцевого населення, яке потребує медичної допомоги”, – написав він.

Розмінування територій

Очистили від вибухонебезпечних предметів 1 346,22 гектара місцевості, 21,18 гектара лісів, 134,66 км ліній електропередач, 39 км газогонів, 182,1 км доріг, 165,2 тис. м кв. будівель. Знищили 41,8 тис. штук вибухонебезпечних предметів.

Нагородження

За мужність та героїзм під час відсічі російської військової агресії нагороджені майже 29 тисяч військовослужбовців ЗСУ, звання Герой України отримали 160 військових.
Почесні відзнаки “За мужність та відвагу” надали 44 військовим частинам. Бойові прапори отримали 59 бригад, два окремі батальйони.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, росіяни завдали українцям 28 авіаударів за останню добу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *