Україна пропонує виключити Росію із Ради Безпеки ООН – заява МЗС

Україна ініціювала процес, спрямований на виключення Російської Федерації з Ради Безпеки ООН та Організації в цілому.

Про це на сторінці у Facebook написав глава МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте також: Вигнати і не впускати: Україна поставить питання руба про присутність Росії в Раді Безпеки ООН

“Ми заявили на офіційному рівні свою детальну та аргументовану позицію, чому перебування Росії в Раді Безпеки ООН та організації в цілому — нелегітимне. Ми надали докладні докази того, як 31 рік тому російська делегація, по суті, просто окупувала крісло СРСР у РБ ООН — держави , яке на той момент припинило своє існування – без статутних підстав на це.. Згвалтування Статуту відбулося на основі простої зміни табличок “СРСР” на “Російська Федерація, – написав дипломат.

Кулеба назвав це грубим порушенням пункту 2 статті 4 Статуту ООН, яким чітко визначається єдина легітимна процедура вступу до ООН.

“Понад три десятиліття на цей ганебний факт просто заплющували очі. Але Україна не мовчатиме. Сьогодні ми розпочали боротьбу за позбавлення Росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН. Ця боротьба не буде простою. Їй протидіятимуть, і не тільки Росія. Але ми не будемо миритися з брехнею та фальсифікацією. Завдання бувають складними, але немає нічого неможливого”, – розповів глава МЗС.

Він також озвучив заключний фрагмент історичного документа, який МЗС сьогодні оприлюднив:

“Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключити його з ООН у цілому. Керуючись принципом рівноправності членів ООН, Російська Федерація має пройти той самий міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви та в цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН та міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації”.

Кулеба також розповів про те, що зараз усі посли України розпочинають активну роботу над тим, щоб досягти цієї важливої мети.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що ООН ухвалила резолюцію про російські репарації України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *