Чому США поки не дасть Україні далекобійні системи ATACMS і нові танки – ЗМІ назвали причину

Президент України Володимир Зеленський спеціально їздив до Сполучених Штатів, щоб домовитися про отримання більш потужного озброєння для боротьби у війні з Росією. Однак, у США надалі побоюються передавати таку зброю, щоб це не призвело до більшої ескалації.

Про це пише американське видання The Washington Post (WP), посилаючись на джерела у Білому домі та дипломатів.

Читайте також: Зустріли оплесками: головні тези виступу Зеленського в Конгресі

“Було мало ознак його (ред. – Зеленського) успіху в короткостроковій перспективі. Адміністрація Байдена відмовилася запропонувати та надати сучасні танки та ракети великої дальності ATACMS”, – повідомили співрозмовники видання.

Натомість у Пентагоні заявили, що Збройні сили України мають достатньо танків, а американські M1 Abrams – занадто складні в обслуговуванні та експлуатації. Сам президент США Джо Байден вкотре наголосив, що постачання в Україну далекобійних ракет може загрожувати єдності НАТО. Північноатлантичний альянс не має планів воювати з Росією.

Як розповів колишній посол США в НАТО Іво Даалдер, Байден турбується, щоб не зайти занадто далеко, він побоюється військової ескалації. Тоді як Зеленський дав зрозуміти, що країна потребує постійної підтримки, яку здатні надати тільки США.

Видання також згадує про передачу однієї системи Patriot, яка міститься у черговому військовому пакеті допомоги. Однак, лише одна одиниця не стане панацеєю для української системи ППО.

Деякі високопосадовці стверджують, що зупинити повітряну атаку Росії можуть лише дзеркальні удари по об’єктах супротивника. Йдеться про аеродроми та позиції балістичних і крилатих ракет.

У Комітеті Верховної Ради з питань нацбезпеки раніше говорили, що Україна потребує ракет великої дальності ATACMS, танки Leopard та німецькі БМП Marder, а також американські M1 Abrams, тоді як їх постачання малоймовірне в короткостроковій перспективі, додає видання.

Washington Post також пише, що у Білому домі розглядають кілька варіантів мирного плану у війні, один з яких включає відхід РФ з усіх територій України, зокрема Криму та Донбасу. Другий – відхід до ліній 2014 року, а третій – відхід із Донбасу, однак не Криму.

Раніше “Апостроф” розповідав, яку зброю можуть передати США після візиту Зеленського.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *