Збільшення російської армії – з чим це пов’язано і до чого призведе

Російський міністр оборони Сергій Шойгу на розширеній колегії відомства заявив про чергову “реформу” армії, яка передбачає збільшення штатної чисельності кремлівських військ, створення нових армійських корпусів, дивізій, полків і бригад. Фактично йдеться про новий етап “часткової” мобілізації. Насамперед російський генштаб цікавлять стрілецькі, штурмові, артилерійські з’єднання, а також авіація. Кремлівський диктатор Володимир Путін на словах підтримав “ініціативу” Шойгу, хоча очевидно, що російський міністр не заїкнувся б про такі істотні зміни без відмашки з адміністрації президента РФ. Чим зумовлені такі “ініціативи” військового злочинця Шойгу і до чого призведе нова хвиля мобілізації, читайте у колонці військового експерта, полковника ЗСУ у запасі Романа Світана для “Апострофа”.

Більшу частину доповіді Шойгу на колегії було присвячено темі збільшення штатної чисельності армії, яка послідовно провалила всі військово-політичні завдання, поставлені Кремлем перед початком і під час відкритого вторгнення в Україну.

Отже, російський міністр запропонував кілька “новацій”. Насамперед йдеться про нібито його особисту “пропозицію” кремлівському диктатору Володимиру Путіну збільшити чисельність російської армії з 1,15 мільйона до 1,5 мільйонів. Нагадаю, за останні 4 місяці йдеться вже про другий “приріст” – у серпні путін своїм указом розпорядився збільшити армію на 138 тис. осіб. Тобто з початку вторгнення окупаційна армія (переважно на папері) “додала у вазі” приблизно на 490 тис. осіб.

Крім цього, Шойгу наполягає, що кількість контрактників має бути збільшена на 290 тисяч, довівши їх чисельність до 695 тисяч. Планується, що до кінця 2022 року у росіян буде 521 тисяча контрактників, які нібито (як фантазує Шойгу) частково замінять мобілізованих. Причому як саме відбуватиметься така заміна і де “раптово” вони наберуть стільки контрактників, російський міністр не уточнив.

Читайте: Дадуть, але не все: чого досяг Зеленський під час поїздки до США

Варто нагадати, що серпневе рішення Путіна збільшити армію, а потім і рішення щодо “часткової мобілізації” якраз було зумовлене гострою нестачею піхоти. Російський генштаб тоді не врятувало й рішення автоматично продовжити контракти до завершення “спецоперації”. В результаті вони лише демотивували своїх солдатів і ще більше погіршили моральний настрій у військах. Ці ж контрактники активно готувалися на “дембель”, тягли з пограбованих будинків українців пральні машини та унітази, а тут їм командування каже, що назад до Рязані та Тамбова вони з цим “добром” поїдуть не скоро. Якщо ще живими залишаться.

“Реформи” Шойгу не обмежуються лише збільшенням особового складу. У Кремлі вирішили і спустили до російського генштабу таку установку – створити п’ять нових мотострілецьких та десантно-штурмових дивізій та армійський корпус, а також розгорнути більше десяти бригад у дивізії. Швидше за рахунок збільшення в них штатної чисельності (порожніх клітин на папері) у два-три рази.

У планах також створити кілька свіжих авіаційних полків та бригад та п’яти артдивізій. Найімовірніше, що вони будуть укомплектовані “частково мобілізованими” та колишніми строковиками, яких схилили підписати контракт. Якщо реально створювати нові корпуси та дивізії, то зазначеними 290 тис. нових контрактників справа не обмежиться. У такому разі “часткова мобілізація”, яку Путін лише на словах зупинив, буде продовжена.

Начебто “поетапно” мають намір підвищити вік призову з 18 років до 21 року з паралельним збільшенням граничного віку призовників до 30 років замість 27 нинішніх. Мабуть, таке рішення було прийнято, щоб простіше було схиляти людей до підписання контракту та відправки на передову. Одна справа відправлятиме на війну випускника вишу, а інша – вчорашнього школяра. Менше шуму та претензій.

Чим зумовлені подібні заяви про “реформу” російської армії саме зараз? Заява Шойгу – публічне визнання численних помилок, допущених російським військово-політичним керівництвом під час відкритої війни з Україною і визнання особистої ганьби Путіна, Шойгу, а також Герасимова, який долучився до них. Вони стали посміховиськом для військових у всьому світі.

“Малахольні” генерали з генштабу РФ фактично довели свою професійну армію до повної ліквідації. Армію, з якою Кремль заходив в Україну в лютому цього року, розгромлено. Контингент вторгнення був сформований безграмотно, задачі їм були поставлені дурні, а сама ідея “просто взяти” і захопити 40-мільйонну країну виявилася сутнісним ідіотизмом. І тепер Путін устами Шойгу розповідає, як вони бадьоро міняти коней на переправі, яка веде їх до прірви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *