Вторгнення Білорусі в Україну – яка ймовірність

У вівторок, 13 грудня, самопроголошений президент Білорусі несподівано оголосив про перевірку бойової готовності військ республіки, проте це не свідчить про можливе вторгнення армії РБ в Україну.

Про це заявили в Інституті вивчення війни (ISW).

Зазначається, що наказ голови республіки від 13 грудня передбачає розгортання білоруських підрозділів на полігонах на території країни, виконання інженерних фортифікаційних завдань та відпрацювання форсування річок Неман та Березина (що знаходяться на відстані понад 170 км та 70 км від білорусько-українського кордону відповідно).

Читайте також: Загроза атаки на Україну з Білорусі: наскільки реальним є сухопутний сценарій і який план у Кремля

На опублікованих знімках аналітики помітили, як колона білоруських бойових машин піхоти та вантажівок рухається з Колодищ (на схід від Мінська) у бік Хатави (6 км на південь від Мінська). Окрім цього, є інформація, що 13 грудня білоруські сили перекинули 25 БТР-80 та 30 вантажівок з особовим складом у напрямку Малорита, Брест (приблизно за 15 км від України). А також орієнтовно 12 грудня були перекинуті і російські танки Т-80 з Обуз-Лісновського полігону у білоруському Бресті, на Брестський полігон також у Бресті (приблизно за 30 км від білорусько-українського кордону). Зазначається, що 13 грудня Росія перекинула на білоруський аеродром у Мачулищі три перехоплювачі МіГ-31К.

“Ці розгортання, ймовірно, є частиною російських інформаційних операцій, що тривають і припускають, що білоруські сухопутні війська можуть приєднатися до російського повномасштабного вторгнення в Україну”, – прокоментували аналітики. Проте вони зауважили, що вторгнення Білорусі до України в найближчому майбутньому малоймовірне.

У Генштабі України, а також у Держприкордонслужбі підтвердили, що ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована і суттєво не змінилася, при цьому російських сил не виявлено.

Раніше ми писали, скільки військ треба Росії для відчутного удару з Білорусі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *