Мери закликали нардепів слуг народу не голосувати за проект 5655

Мери українських міст просять народних депутатів не голосувати за законопроєкт №5655, а доопрацювати документ за участі громадськості та місцевої влади.

Таку позицію від імені керівників територіальних громад висловив мер Чорткова Володимир Шматько. Народний депутат від “Слуги народу” Віталій Безгін також закликав колег сісти за стіл переговорів, перш ніж голосувати за зміни системи містобудування.

“На цьому тижні у Верховній Раді України будуть розглядати законопроект 5655 про зміну системи містобудування в цілому. Як міський голова Чорткова звертаюся до депутатів ВРУ не голосувати завтра і відправити на доопрацювання. Разом з Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад та Асоціація міст України допрацювати і проголосувати з збереженням і посиленням повноважень місцевого самоврядування. Не Зупиняйте децентралізацію в містобудуванні”, – заявив Шматько.

Мер Чорткова наголосив, що реформа у сфері будування потрібна. Її завдання – ліквідувати корупцію в галузі, мінімізувати контакти з чиновниками та ввести більше електронних послуг.

Разом з тим запропонована редакція законопроєкту №5655, за його словами, містить цілу низку сумнівних положень. Зокрема, передбачається монопольний допуск “своїх” будівельників на ринок. Контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються, натомість створюються приватні органи контролю, яким передають всі повноваження без жодної відповідальності. Монопольний центральний орган зможе зупиняти будь-яке будівництво без наслідків, і водночас створюються умови для самовільного будівництва, без оформлення права власності на земельні ділянки.

Народний депутат від “Слуги народу” Віталій Безгін також закликав колег сісти за стіл переговорів, перш ніж голосувати за законопроєкт 5655.

“Не можна робити реформи через тиск і ламаючи через коліно стейкхолдерів. Помилковим є жити в парадигмі “всі мери корупціонери”. Також помилковим є жити в парадигмі, що всі, хто обіймається питаннями містобудування в парламенті є “будівельною мафією”. Головна проблема даного законопроекту у відсутності діалогу між сторонами, у відсутності бажання чути іншу сторону. Замість того, щоб витрачати ресурси на взаємний хейт, тиск та медійні кампанії, варто сісти і в прозорий спосіб знайти вирішення. Наразі якісного діалогу між центральною та місцевою владою навколо цього проекту немає”, – заявив Безгін.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *