Спроба держперевороту у Німеччині: що відомоСюжет

Спроба держперевороту у Німеччині: що відомо

25 людей заарештовано за підозрою в змові з метою повалення уряду

Німецька поліція заарештувала підозрюваних, які планували захопити Бундестаг та відродити “Другий Рейх” в країні.

У Німеччині в середу, 7 листопада, пройшла одна з найбільших спецоперацій у масштабах країни. Три тисячі поліцейських провели обшуки у більш ніж 130 квартирах, офісах та складських приміщеннях. Заходи проходили у багатьох федеральних землях Німеччини, а також у Тиролі та Нижній Австрії.

В результаті заарештовано 25 осіб, висунута їм підозра – підготовка до держперевороту в Німеччині, також є ще 27 підозрюваних. Хто і навіщо хотів “змінити” владу в країні розбирався Корреспондент.net.

Хто організатор

За інформацією німецької поліції, члени ультраправої “Громадянської сцени Рейху” та колишні військові планували державний переворот з листопада 2021 року. Вони розраховували взяти штурмом будівлю парламенту, Бундестаг та захопити владу в країні.

Ватажком групи є “громадянин Рейху” Хайнріх Рейс чи його ще називають принц Генріх XIII. Повідомляється, що 71-річний чоловік мешкає у Франкфурті-на-Майні. Центральною фігурою в організації також є колишній командир десантників Рюдігер фон П.

За даними ЗМІ, до групи належала колишня депутатка парламенту від партії Альтернатива для Німеччини Біргіт Малсак-Вінкеманн. Повідомляється, що серед обвинувачених також є кілька колишніх солдатів німецького Бундесверу.

“Громадяни Рейху”

Більшість заколотників – це члени екстремістського руху “Громадяни Рейху”. Угруповання не визнає Федеративну Республіку та її демократичні структури, вони хочуть замінити її новою державою на зразок Німеччини 1871 року – імперією під назвою “Другий Рейх”.

Члени руху також часто відмовляються сплачувати податки, конфліктують із владою. Управління захисту Конституції приписує цьому руху близько 21 тисячі послідовників.

Під час рейду в Баварії у 2016 році так званий “громадянин Рейху” поранив чотирьох поліцейських. Один із них від отриманих травм помер у лікарні. Спецназ хотів просто конфіскувати зброю у мисливця.

Прокуратура Німеччини сьогодні також повідомила, що має ще 27 підозрюваних, але вони є представниками іншого руху. Поки що правоохоронці не мають назви для їх організації.

План терористів

За даними слідства, підозрювані на чолі з принцом Рейсом планували збройний напад на Бундестаг та арешти політиків. Очевидно, терористи припускали, що в результаті в Німеччині спалахнуть протести. У їхньому уявлені частина силовиків тоді б виявила солідарність із терористичним угрупованням, що призвело б до “скинення” влади.

При цьому члени асоціації усвідомлювали, що цей “проект” міг бути реалізований лише з використанням військових засобів та насильства щодо представників держави.

Згідно з висновками прокуратури, члени угруповання зазнають глибокого неприйняття державних інститутів та демократії в Німеччині, ймовірно, тому вони планували домогтися зміни системи силою.

Російський слід

У прокуратурі ФРН заявили, що серед 25 заарештованих, яких підозрюють у плануванні державного перевороту, опинилася громадянка Російської Федерації.

За даними слідчих прокуратури, підозрювана допомагала лідеру угруповання встановити контакти із представниками РФ. Організатори перевороту сподівалися, що Росія зіграє одну з центральних ролей у створенні нового державного порядку.

“Однак згідно з проведеним розслідуванням, поки що немає жодних ознак того, що (російські – ред.) контактні особи позитивно відреагували на звернення”, – уточнили представники прокуратури.

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *