Польща готова до війни? Рішард Купідура про вибух ракети у Польщі

В ситуації з падінням ракети на територію Польщі винна лише одна країна – це росія. Навіть якщо це ракета сил ППО України – тут не може бути двох думок. Але цей випадок має збільшити військову допомогу Україні, щоби українці були більше захищені від російських ракет, які 15 листопада завдали чимало шкоди. Про це в ефірі Апостроф TV розповів польський науковець, дослідник і громадський діяч РИШАРД КУПІДУРА.

– Як в Польщі реагують на ракетний терор росії? Кого попередньо звинувачують?

– Для всіх очевидно, що винною є росія, не дивлячись на те, чи була це російська крилата ракета, чи це спрацювала українська ППО. Це росія почала війну, і з 2014 року веде агресивну політику по відношенню до своїх сусідів, зокрема, України. Якби не було агресії з боку росії, тоді не було б таких трагічних подій, як вчора у Польщі.

І завдяки зусиллям ЗСУ, у Польщі сталася лише одна така подія, а не більше. Поляки дуже добре усвідомлюють, що надійний український захист – це захист для усієї Європи, зокрема й Польщі.

Читайте: Закрити небо над Україною та 5-та стаття НАТО: як світ відреагував на удар Росії по Польщі

– Пане Ришарде, чи спрацювала стаття 4 статуту НАТО, яку ініціювала Польща? Які рішення ми можемо очікувати за підсумками зустрічі послів НАТО?

– Спочатку дехто говорив про статтю 5 статуту НАТО, а заразе заговорили про статтю 4. Можливо, навіть вона не буде застосована. Подивимося, чи справді буде потреба застосовувати статтю 4.

Головне в іншому і це давно всім відомо – для швидкого закінчення війни Україні необхідне постачання якісної зброї. І це єдиний можливий вихід для припинення цієї війни.

– Чи можна в майбутньому очікувати ескалацію через певну нейтральність і недостатню жорсткість з боку НАТО?

– Коли росія проводила свою агресивну політику по відношенню до України, з боку Альянсу ми чули відомий вислів про “глибоке занепокоєння”, яке насправді нічого не означало. Я дуже добре розумію Україну, яка вкотре чує про “глибоке занепокоєння”, вкотре чує порожні слова.

Не знаю, як буде у цьому випадку. Ситуація суттєво змінилася з 24 лютого, і Альянс зараз в зовсім іншому стані, зовсім по-іншому реагує на російську агресію. Я не думаю, що їх реакція буде емоційною та швидкою. Але вона неодмінно буде і реалізується на черговій зустрічі у форматі “Рамштайн”, а також на чергових консультаціях НАТО.

Вчорашній трагічний інцидент може певним чином вплинути на ситуацію. Україна може бути впевненою, що цей потік постачання зброї не буде призупинений.

– Як ви вважаєте, росія злякалася факту, що ракета впала на територію Польщі?

– Нам потрібно своє робити, а не дивитися, як реагує російська пропаганда. У нас спільна мета: українська перемога та звільнення усієї території України. Нещодавно ми бачили українську перемогу у Херсоні, яка співпала зі святкуванням Дня незалежності у Польщі. Це було неймовірно! У моєму рідному місті Познань ми разом з українцями провели спільний святковий день. І ми будемо святкувати звільнення чергових областей, районів, населених пунктів, зокрема й на сході України. Інакше не може бути. Відношення до цього російської пропаганди має вторинне значення. Наша політика, наші дії не можуть бути реактивні по відношенню до думки росіян.

– Була інформація, що Польща почала стягувати до Пшеводова бойову техніку. Що про це відомо?

– Це стандартні дії під час таких ситуацій – посилення боєготовності військових частин. Ці дії показують, що країна не може дозволити собі байдужості до подібних інцидентів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *