Львів готується жити без світла тиждень – яка ситуація у місті

Львів готується до надзвичайних, навіть екстремальних ситуацій. Місто перелаштовується таким чином, щоб вижити при відсутності електропостачання впродовж тижня. Наразі у Львові після ракетного удару 15 листопада повністю відновлено електро- та водопостачання, але застосовуються планові відключення. Про це в етері Aпостроф TV відповів міський голова Львова АНДРІЙ САДОВИЙ.

Як Львів оговтується після масованої ракетної атаки?

– Львів працює в звичному режимі, в часі війни, я би так сказав. Є електропостачання, водопостачання, працює громадський транспорт, електротранспорт. Але, звичайно, є планові відключення. І це викликає певну нервозність. Але ми даємо людям розуміння, що така ситуація у всій країні.

Читайте: Під ударом Дніпро та Одеса: Росія знову запустила десятки ракет по Україні

В принципі складно, дуже складно, але ми готуємся до екстремальних моментів. Вже чітко зрозуміло, що удари по об’єктах критичної інфраструктури будуть продовжуватися. Тому вибудовуємо в кожному укритті пункти обігріву.

Також ми маємо програму, за якою компенсуємо 50% вартості мешканцям для закупівлі дизель-генераторів. Закуповуємо додатково твердо-паливні котельні. Фактично, всі наші комунальні лікарні оснащені дублюючими можливостями живлення, щоб у разі потреби працювати безперебійно, без жодного підключення до центральних мереж. Ось така ситуація. Я думаю, що вона є подібною по всіх регіонах нашої країни.

– Не лише у Києві сьогодні випав перший сніг, так само і у Львові. Чи додав він клопоту місту, з огляду на те, що температура знижується? Яка ситуація в місті з опаленням?

– Опалення є, всі мешканці в теплі. І це зменшує навантаження на електромережі. Опалювальний сезон ми розпочали фактично з понеділка.

Сніг випав, але він доволі швидко розтанув. Всі служби готові до цілодобового чергування.

В принципі, це наш обов’язок – робити все можливе і неможливе, щоб мешканці були в безпеці. Ну і, звичайно, всі українці, які знайшли у Львові прихисток. А це, орієнтовно, 150 000 людей станом на сьогодні.

– Чи доводиться місту заощаджувати електроенергію внаслідок масованих атак на нашу енергетичну інфраструктуру? Чи будуть запроваджуватися якісь обмеження чи заборони на ілюмінацію у новорічні свята, наприклад, приватним компаніям і бізнесу?

– Ми живемо в екстремальний час. Тому вуличне освітлення є мінімальним з точки зору безпеки. Жодних святкувань не плануємо. Нема навіть часу про це думати, бо регулярно повітряні тривоги, відключення.

Задача перелаштувати місто таким чином, щоб виживати при відсутності електропостачання не впродовж дня, а впродовж тижня. Це наша задача, яка сьогодні має стояти перед всіма містами. І, звичайно, допомагати всім, хто сьогодні потребує більше такої допомоги, зокрема, Херсон. Плануємо туди відправляти бригаду наших комунальників, щоб допомагали наводити лад у місті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *