ОГХК і Веста заявляють про тиск силовиків та заморожування експорту

В останні кілька місяців державна ОГХК і приватна титанова компанія “Велта” зазнають безпрецедентного тиску з боку представників силових структур.

Про це пише видання Hubs.

Наприкінці липня приватна титанова компанія “Велта” заявила про тиск із боку правоохоронних органів із ознаками рейдерства. У серпні Фонд гарантування вкладів фізосіб виставив на торги майновий комплекс компанії через несплату кредиту в одному з раніше ліквідованих банків. У листопаді “Велта” отримала офіційну відмову від “Держекспортконтролю” в отриманні експортних ліцензій на продаж продукції за своїми чеськими, американськими та китайськими контрактами.

З аналогічними труднощами зіткнулася також ОГХК – найбільше державне підприємство галузі.

Так, 21 вересня ОГХК заявила про тиск на компанію з метою її дискредитації перед європейськими та американськими партнерами, а також дезавуювала звинувачення у постачанні титанового концентрату в Росії.

У жовтні компанію позбавили виплати 105 млн грн експортного ПДВ, який до цього справно щомісячно виплачувався. У середині листопада 2022 ФДМУ призначив внутрішній аудит ОГХК і почав вивчати контракти з американськими та європейськими компаніями. А 19 листопада ОГХК змушена була визнати, що через затягування з боку “Держспортконтролю” з видачею ліцензій фактично весь “західний” експорт держкомпанії було зупинено.

За словами керівника профкому Іршанського ГЗК Руслани Примасюк, роботу державних Іршанського та Вільногірського ГЗК практично зупинено з вини держорганів, які створюють штучні перепони експорту продукції. Через те, що глава “Держспортконтролю” Олександр Павличенко вже два місяці під різними приводами затягує видачу експортної ліцензії, держава не може завершити виконання експортних контрактів на постачання титанового концентрату американської компанії “The Chemours Company” та глобального трейдера TRAXYS EUROPE S.A.

За інформацією видання, метою силовиків є тиск на найбільшого приватника з метою його дискредитації та виведення з ринку, а в держкомпанії планується змінити склад правління та відкоригувати вектор розвитку, що намітився.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *