Старт Третьої світової? Ракети РФ впали у ПольщіСюжет

Старт Третьої світової? Ракети РФ впали у Польщі

Фото: Соцсети
Последствия взрывов в Польше

Російські ракети у вівторок перетинали повітряний простір Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей.

 
Масовий ракетний обстріл України, влаштований Росією 15 листопада, може мати глобальні наслідки для всього світу. За даними польських та американських ЗМІ, у польському селі Пшеводув поблизу українського кордону впали дві ракети та потрапили у зерносушарки. Повідомляється навіть про загибель двох людей. На місце події прибули представники поліції, прокуратури та війська. Ситуація стрімко розвивається, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки і оборони. Польська сторона поки що офіційно не підтверджувала, що інцидент пов’язаний з Росією.
 
Дві версії
 
Кореспондент польського Radio Zet повідомив, що у селі Пшеводув впали дві ракети та вбили двох людей. Водночас Radio Lublin повідомляє іншу версію. Інцидент у Пшеводові стався близько 15.40 на перевантажувальних терезах, куди заїжджають трактори з вантажами. Цю інформацію радіостанції підтвердили у місцевій поліції. За попередніми висновками, трактор, який в’їхав на ваги, раптово вибухнув. Радіо також повідомляє про загибель двох людей.
 
Міжнародна реакція
 
Американська розвідка підтверджує, що російські ракети у вівторок перетинали повітряний простір Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей, повідомив високопосадовець США на умовах анонімності агентству AP.
 
Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив, що російські ракети, які використовувалися для обстрілу України у вівторок, впали на територію Польщі.
 
“Мої співчуття нашим польським братам зі зброї. Злочинний російський режим випустив ракети, які націлені не лише на українських громадян, а й приземлилися на території НАТО в Польщі. Латвія повністю солідарна з польськими друзями та засуджує цей злочин”, – написав Пабрікс у Twitter.
 
Міністерство закордонних справ Естонії висловило солідарність із Польщею.
 
“Останні новини з Польщі викликають велику занепокоєння. Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими членами Альянсу. Естонія готова захищати кожен дюйм території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею”, – написав естонський МЗС у Twitter.
 
 
Якою буде відповідь?
 
Президент України Володимир Зеленський підтверджує, що російські ракети вдарили у Польщу.
 
“Бити ракетами на території НАТО. Це російський ракетний удар з колективної безпеки. Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти”, – наголосив президент.
 
Міністерство оборони Росії заявило, що “не має жодного відношення” до нібито падіння ракет на території Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей.
 
“Заяви польських засобів масової інформації та офіційних осіб про нібито падіння “російських” ракет у районі населеного пункту Пшеводув є навмисною провокацією з метою ескалації обстановки”, – стверджує російське Міноборони.
 
Там додають, що РФ не завдавала “жодних ударів” поблизу державного кордону України та Польщі, а опубліковані кадри снарядів у Пшеводуві “не мають жодного відношення до російських засобів поразки”.
 
Слідом за Польщею прем’єр-міністр Угорщини у вівторок увечері також скликав засідання Ради оборони. Причина – припинення постачання російської нафти трубопроводом Дружба – за попередніми даними, це сталося через пошкодження об’єкта енергетичної інфраструктури після ракетного обстрілу України Росією.
 
За даними угорських ЗМІ, російська ракета потрапила до трансформаторної підстанції системи електропостачання на білорусько-українському кордоні, яка відповідає за безперебійну роботу нафтопроводу Дружба.
 
Угорська державна енергетична компанія MOL підтвердила припинення прокачування нафти через Дружбу. Там кажуть, що отримали повідомлення від української сторони про обстріл російською артилерією трансформаторної підстанції.
 
“Внаслідок удару тимчасово припинено постачання нафти нафтопроводом Дружба до Угорщини, Чехії та Словаччини”, – додали в MOL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *