Резолюція ПАРЄ – що вона може означати для Росії

Парламентська асамблея Ради Європи 13 жовтня ухвалила резолюцію, в якій Росія визнана терористичним режимом. Це – політична декларація, на відміну юридичного статусу держави-спонсора тероризму, що існує у США.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Як пояснив експерт-міжнародник Олександр Сушко, якщо в США державі надається статус держави-спонсора тероризму, за цим слідує чітко визначений набір дій – санкції, заборона будь-яких економічних та політичних взаємодій з державою, накладення санкцій на будь-яку компанію, що взаємодіє або має бізнес з компанією, зареєстрованій в країні-спонсорі тероризму.

Тобто цей правовий статус тягне за собою дуже далекосяжні політичні та економічні наслідки, і досягти такого рішення набагато важче, ніж отримати рішення ПАРЄ, яке є виключно політичною констатацією. Тобто резолюція – це важлива дипломатична перемога, але за своєю вагою вона не є тотожною для присвоєння Росії статусу країни-спонсора тероризму у варіанті США.

Читайте також: Уже є група країн: експерт про перспективи виключення Росії з ООН

Політолог Тарас Жовтенко додав, що термін “держава-спонсор тероризму” сприймається через призму юридичної термінології США. Ця ідея бере початок ще з терактів 11 вересня 2011 року, і стосувалася безпосередньо країни, яка підтримує або започатковує терористичні рухи, що становлять загрозу США та міжнародній безпеці в цілому.

“Очевидно, ПАРЄ не могла прямо використовувати американський термін, вона пішла іншим шляхом. На основі Резолюції про російський терористичний режим може бути вироблена європейська санкційна система, відмінна від американської. При цьому все одно, беручи за основу американську рамку, будуть вироблені основи для застосування економічних, фінансових та політичних обмежень”, – вважає експерт.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Офіційний терорист: що означає рішення ПАРЄ щодо Росії

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *