Мобілізація в Росії – чому Путін зробив велику помилку

Після оголошення часткової мобілізації в Росії відбувся сплеск насилля. За останні дні відбувся теракт в Іжевську, замах на воєнкома в Іркутській області, масові бійки та поножовщина серед мобілізованих, сталися підпали військкоматів. До чого приведе Росію путінська “могілізація”, та чи поховає вона самого російського фюрера, “Апострофу” розповів аналітик, військово-політичний оглядач “Інформаційного спротиву” Олександр Коваленко.

Путін добре розумів, що будуть серйозні наслідки після оголошення мобілізації, і те, що її назвали “частковою”, не змінює картину. Путін був наляканий перспективами майбутнього, бо зрозумів, що “бліцкриг” не вдався: не вийшло захопити Україну ні за три дні, ні за три тижні. Тому оголосив мобілізацію. Це спосіб компенсації втрат, оскільки прихована мобілізація за рахунок добровольців, а потім ще й зеків не спрацювала. Тих, хто готовий йти воювати за криваві ідеї Путіна, виявилось кількісно менше, ніж потребує компенсація втрат. От і довелось починати відкриту мобілізацію купи людей, які не хочуть війни. Вони отримують зброю і можуть становити загрозу вже для самого режиму, або принаймні для ситуації в країні. Протестні випадки, насилля про це яскраво свідчать.

На ці протести треба буде реагувати, тобто витрачається внутрішній ресурс, якого не вистачає і так. Але російська влада розуміла, на що йде, адже вони знаходяться в скрутному становищі, в якому іншого виходу не було.

Ситуацію в Іжевську я сприймаю під іншим кутом, ніж середньостатистичне насилля. Насправді, велика кількість, якщо не всі неонацистські організації Росії знаходяться під впливом російських силовиків, наприклад ФСБ. Є величезна кількість випадків підтримки неонацистських груп саме на державному рівні. Наприклад, коли Росія звинувачувала Європу та Україну в поширенні неонацистських настроїв – саме в Росії під Санкт-Петербургом існував військовий табір “Партизан”, в якому вели підготовку представники неонацистських рухів Росії.

Згаданий табір знаходився під патронатом “Русского имперского движения”, а це “движение” цілком та повністю курувалось ФСБ: там неонацистів навчали міському бою, проведенню терактів – як закладати вибухівку і так далі. Велика кількість учасників цього табору після випуску опинялись у ПВК “Вагнер”, яка по суті є філією ФСБ.

Тобто, російські силовики в Іжевську могли активізувати свого агента, який знаходився під їхнім психологічним впливом, щоб він здійснив теракт. Російські спецслужби відомі тим, що вміють за потреби здійснювати вплив на морально-психологічний стан людей. Для чого вони це зробили? Щоб якимсь чином об’єднати націю, продемонструвати, що є реальна загроза Росії від неонацизму – нема різниці якого, вони вже не вдаються в подробиці, що це неонацизм саме росвиробництва. Звісно, потім до усього “пришиють” ще якісь українські та європейські неонацистські організації. Недаремно ж фюрер заявляє, що потрібна мобілізація – треба захищати країну!

Разом з тим, я впевнений, що згаданим терактом владі Росії вдасться здійснити вплив лише на якусь маргінальну, невелику групу, не більше того. Зараз росіяни тікають з країни в кількості значно більшій, аніж встигли “частково” мобілізувати за цей час. Здається, в Росії відбувається не часткова мобілізація, а повноцінна еміграція. І це матиме вплив на соціум, економіку і так далі. Можна констатувати, що такими діями російська влада наблизила внутрішню хаотизацію.

Конфлікти серед мобілізованих масово поширюються: вони не знають, що таке дисципліна, не володіють базовими навичками ведення бойових дій тощо. Тому те, що ми бачимо з відкритих джерел, у тому числі соцмереж – це лише початок. Усе продовжиться в зоні бойових дій. Коли в бойових діях буде брати участь вся ця морально неготова і психологічно немотивована маса, яка не матиме достатньої кількості зброї та оснащення – там буде значно більше конфліктів, у тому числі побутових. Будуть загострюватись відносини на рівні підрозділів, тому казати про якесь адеватне поповнення російської армії не доводиться. Це буде хаотична рефлексуюча маса, яку будуть використовувати виключно як піхоту, а не як вузькоспеціалізовані підрозділи – артилеристів, танкістів чи ракетників.

Мобілізацією Путін зробив помилку, яка може поставити крапку не лише в цій війні, а й у його існуванні як президента Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *