Вбивство через хіджаб. Протести в ІраніСюжет

Вбивство через хіджаб. Протести в Ірані

Протесты в Иране

В Ірані тривають акції протесту, які розпочалися після появи повідомлень про смерть дівчини, затриманої за неправильне носіння хіджабу.

В одному з небагатьох союзників Росії, яка розв’язала війну проти України, Ірані відбуваються масові протести. Усе через те, що 22-річна Махса Аміні знепритомніла після того, як її заарештувала поліція вдач, і через три дні померла. Дівчину затримала поліція вдач за порушення правил носіння хіджабу.
 
Свідки звинуватили поліцейських у тому, що вони її побили.
 
Масові акції
 
Смерть Аміні викликала протести у столиці та на північному заході Ірану, у провінції Курдистан. Там, за повідомленнями місцевих джерел, у понеділок у сутичках з поліцією було вбито двох людей, а понад тридцять отримали поранення, у тому числі тяжкі.
 
Протести в іранському Курдистані спалахнули у суботу в рідному місті Аміні Сакезе після її похорону. Там силовики відкрили вогонь по натовпу, що йшов до місцевої адміністрації. Одночасно чи трохи згодом протести розпочалися і в інших курдських містах. На відео, розміщених у соціальних мережах, видно, як натовп кидає каміння у місті Дивандеррі, а потім тікає під звуки пострілів.
 
На інших кадрах показано акції протесту в столиці, де жінки зняли хустки та вигукували Смерть диктатору – це скандування часто використовується щодо верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.
 
Курдська правозахисна група Hengaw оголосила, що під час протестів у двох містах було поранено щонайменше 38 людей. Hengaw повідомила про загибель двох протестувальників після зіткнень у понеділок у Дивандеррі, розташованому між Сакезом та адміністративним центром іранського Курдистану, Санандаджем.
 
В організації також заявили, що у місті Букан у провінції Західний Азербайджан під час протестів загинула 10-річна дівчинка: куля влучила їй у голову.
 
Відповідь влади
 
Поліція запевняє, що Аміні не били, а в неї стався раптовий серцевий напад, причому не відразу після затримання, а пізніше, коли вона разом з іншими жінками чекала на початок “навчання” правильному носінню хіджабу.
 
Міністр внутрішніх справ заявив, що у Махси Аміні очевидно, “були проблеми зі здоров’ям”. Батько дівчини заявив, що його дочка була здорова. Він також сказав, що його донька мала синці на ногах, і що поліція вирізала із записів з камер відеоспостереження те, чого не хотіла показувати.
 
Свідчення очевидців
 
Свідок події, яка попросила не називати її імені, повідомила IranWire, що була поряд з Махсою, коли та знепритомніла. За словами жінки, тоді співробітниця поліції вимагала від затриманих сісти в одній половині кімнати.
 
“Одразу після того, як я сіла, я побачила, як одна з нас впала і вдарилася головою об стілець”, – розповіла свідка. За її словами, Махсе намагалися допомогти жінки, які були поруч, але вона ні на що не реагувала. За кілька хвилин прибув парамедик. Він запровадив дівчині якийсь препарат і почав робити серцево-легеневу реанімацію.
 
“Я подивилася на обличчя Махси – тільки білки її очей було видно. Ми всі були з жахом. Ми кричали: “Ви вбивці! Ви вбили її!”, – згадує дівчина.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *