Контрнаступ ЗСУ та втрати Росії – карта війни – що відбувається на півдні та сході України

Вже 212-й день від початку повномасштабного вторгнення військ РФ українська армія дає жорстку відсіч окупанту. ЗСУ щодня завдають ударів по позиціях окупантів на різних напрямках, причому ворог не може просунутися на жодному з них.

У ранковому зведенні Генштабу повідомили, що у боях на Донеччині поранення отримав командир 144 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії окупанта генерал-майор Цоков. Протягом минулої доби також з’явилася інформація про те, що ЗСУ відновили наступ у районі Лиману.

“Апостроф” продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 21 вересня


21:20 Явка на псевдореферендумі в окупованій Херсонській області за входженням регіону до складу РФ у перший день голосування нібито склала 15,31%, повідомляє “глава” незаконного “виборчкому”.

20:55 Явка на псевдореферендумі щодо входження окупованої Запорізької області до складу РФ нібито склала 20,52% з урахуванням голосування за кордоном, повідомляє голова незаконного ЦВК регіону.

19:35 Явка виборців на незаконному “референдумі” у “ДНР” у перший день голосування склала 23,64%, повідомляє “глава” незаконної ЦВК, зазначивши, що нібито проголосували понад 370 тис. осіб.

19:05 За поточну добу для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 10 ударів. Підтверджено ураження шести районів зосередження живої сили і військової техніки противника та чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили вертоліт окупантів.

18:40 Мешканцям більшості населених пунктів на окупованих територіях обмежили виїзд, з метою їх участі у так званих “референдумах” та подальшої підготовки чоловіків призовного віку до примусової мобілізації у окупаційні війська.

17:45 Повідомляють про вибухи в Дніпрі, деяких районах Запоріжжя та Одеси. Інформація уточнюється.

17:30 Українська артилерія уразила командні пункти росіян у Генічеському і Каховському районах, повідомляє ОК “Південь”.

16:45 Напис на стіні військомату в Костромі.

16:25 Щодня у війні проти російської агресії Україна втрачає близько 50 воїнів. З початку повномасштабного вторгнення Росії українських героїв загинуло вп’ятеро менше, аніж окупантів, заявив президент Володимир Зеленський французьким ЗМІ.

15:45 Після участі у бойових діях на території України до Владивостока повернувся добровольчий батальйон “Владивостокські тигри”. Перед відправкою у зону проведення “спеціальної військової операції” чисельність батальйону становила понад 300 осіб, додому повернулося менш як половина і лише 30 погодилися після невеликого відпочинку, повернуться назад в Україну, повідомляє журналіст Роман Цимбалюк.

15:30 ЗСУ продовжують розвивати наступ у районі Лимана і штурмом взяли село Яцьківка та відбили позиції біля Бахмута на Донеччині.

“В ході ведення штурмових дій підрозділами Сил оборони встановлено контроль над населеним пунктом Яцьківка. Наші війська покращують своє тактичне положення. Так, завдяки своєчасному перегрупуванню підрозділів однієї з механізованих бригад, якісній організації бою, нам вдалося відновити раніше втрачене положення та забезпечити контроль позицій в районі південніше Бахмута”, – сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

14:57 У п’ятницю, 23 вересня, в Одесі чути вибухи та звуки пострілів. В області оголошено повітряну тривогу.



14:15 Медведчук, якого обміняли на українських військових, із Туреччини прямує до Росії – про це заявив президент Туреччини Ердоган.

13:50 У мережі публікують кадри мобілізованих росіян



13:27 Комісії з розслідування, створена за мандатом ООН, заявила, що Росія скоїла військові злочини в Україні.

“На підставі зібраних комісією доказів вона дійшла висновку, що в Україні були скоєні військові злочини. Дітей ґвалтували, катували та незаконно утримували в ув’язненні. Нас вразила велика кількість страт у тих районах, які ми відвідали. Наразі комісія розслідує такі смерті у 16 містах та селищах”, заявив голова комісії ООН Ерік Моуз.

12:57 Втрати Збройних сил України у війні проти Росії становлять понад 9 тисяч людей. Проте Міноборони поки що не може назвати точну цифру через неможливість підрахунку загиблих бійців у Маріуполі.

11:53 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко відповів, чи планує оголошувати мобілізацію у країні. Він заявив, що цього не станеться.

10:36 У п’ятницю, 23 вересня, з портів Одеси вийшли ще 11 суден із українським продовольством. Кораблі прямують до країн Африки та Азії.

9:37 В окупованому Мелітополі Запорізької області вранці пролунав гучний вибух. Це сталося першого дня так званого псевдореферендуму росіян.

9:00 Фінляндія та Швеція стануть офіційними членами НАТО до кінця цього року – посол США у Фінляндії Дуглас Хіки.

8:39 Російські війська вранці 23 вересня вкотре обстріляли Нікополь та Марганець (Дніпропетровська область), застосувавши “Гради” та артилерію. Внаслідок ударів загинули двоє людей, ще 9 отримали поранення.



8:12 Українські бійці продовжують контрнаступ у східному напрямку – вони прорвали оборону двох населених пунктів неподалік Лимана, що є надзвичайно важливим для звільнення регіону загалом.

Про це пишуть експерти Інституту вивчення війни (ISW).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *