В скандал з ДПЗКУ на межі банкрутства залучили непричетного посадовця

Про ймовірне банкрутство “Державної продовольчо-зернової корпорації” (ДПЗКУ) почали говорити ще на початку 2022 року, пов’язували це з боргами перед “Ексімбанком Китаю” та нездатністю корпорації виплатити черговий транш у 95 млн доларів за взятим у 2012 році кредитом під державні гарантії.

Про те, як були витрачені гроші з кредиту і чому постраждали непричетні до галузі посадовці – пише видання “Контракти“.

У ЗМІ обговорювали спроби вивести з України через ДПЗКУ зерно на суму 7 млн доларів для компанії-нерезидента, яка заборгувала за минулі поставки. Видання зазначає, що схема “не єдина, яку намагалися прокрутити в зерновій корпорації”, також названі порушення податкового законодавства, безпідставний експорт зерна за зниженими цінами та інше. У лютому Мінфін вирішив провести аудит корпорації. Результати очікували у травні, але офіційної інформації досі немає.

Також свого часу обговорювали ймовірність приватизації підприємства, як і у 2015-2016 роках до цього. У травні 2015 з подачі тодішнього міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка першим заступником ДПЗКУ призначили Бориса Приходька, він став виконувати обов’язки голови правління через звільнення попередника. Журналісти зазначали, що призначенню передувала спільна робота Павленка і Приходька в агрохолдингу “Райз”. Неофіційна версія призначення – вивчити ситуацію в корпорації у зв’язку з ймовірною приватизацією. Офіційно говорили, що Борис Приходько покликаний вивести корпорацію з кризового становища і покращити її роботу. Протевін не впорався з завданням у чому зізнався на засіданні парламентського аграрного комітету. За рік і 4 місяці перебування на посаді Приходька збитки корпорації зросли, а китайський кредит опинився на межі розриву.

Також автори матеріалу вказують на ще один скандал у галузі – Василь Приходько, який в агросфері з 1988 року, з 2002 працює на різних посадах в державних установах, пов’язаних з аграрним сектором Дніпропетровської області, був обвинуваченим в корупції, здирництві, а в його офісі проводили обшуки. В його декларації знайшли будинок, 6 земельних ділянок, записаних на непрацюючих членів родини. Як вказав сам Василь Приходько, він є єдиним годувальником родини.

В той же час народний депутат, колишній банкір, перший заступник голови Нацбанку Борис Вікторович Приходько, якого ЗМІ пов’язували з аграрним сектором і можливими корупційними скандалами, до такого бізнесу не має жодного відношення. Єдина скандальна ситуація за його участю – це звільнення з посади першого заступника голови Нацбанку за люстрацією у 2014 році. Офіційна версія — виконання вимог закону про очищення влади. Через два роки суд поновив Бориса Приходька на посаді, оскільки при його звільненні не були дотримані необхідні процедури. Як вказує автор, при звільненні Бориса Приходька люстраційні перевірки стосовно нього не проводилися, що може натякати на політичну розправу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *