Військова допомога США Україні – кого слухав Байден, ухвалюючи рішення щодо зброї

Контрнаступ українських військ у Харківській області та втеча російських окупантів із цього напряму серйозно вплинула на порядок денний у багатьох країнах. Про готовність нарощувати постачання озброєння заговорили навіть ті, хто раніше чинив опір військовій допомозі Україні.

Про те, хто переміг у Білому домі з українського питання і кого слухав Байден, ухвалюючи рішення щодо зброї, в ефірі програм “Руно. Війна” на Апостроф TV розповів відомий російський політолог і публіцист, який багато років проживає в США, Андрій Піонтковський.

Як зазначив експерт, закінчилася внутрішня боротьба, що тривала кілька місяців, як у політикумі, так і всередині Адміністрації президента. Він також порівняв підходи міністра оборони США Ллойда Остіна та помічника Байдена з національної безпеки Джейка Саллівана.

Ще 25 квітня у Києві, відповідаючи на запитання, в чому мета США у війні, він заявив по-воєнному, по-генеральськи, по-солдатськи: перемога України, повне відновлення її територіальної цілісності та ослаблення Росії настільки, щоб вона ніколи більше не могла повторити таку агресію. Але є інший відповідальний чиновник в Адміністрації президента Байдена – його помічник із національної безпеки Джейк Салліван. І він на подібне запитання завжди відповідав інакше. Він казав, що наша мета – не допустити поразки України. Відчуваєте різницю? Крім того, він завжди додавав, що в жодному разі не можна допустити ескалації конфлікту, прямого зіткнення зі збройними силами Російської Федерації, сповзання до Третьої світової війни і таке інше”, – заявив Піонтковський.

За його словами, це як би теоретичні, лінгвістичні, майже стилістичні розбіжності, але вони виражалися у дуже конкретних речах. Наприклад, Салліван щоразу намагався обмежити нові пакети допомоги.

Зокрема, перешкоджав особливо наполегливому наданню Україні ракет ATACMS – ракет дальністю до 300 км для систем HIMARS, пояснюючи, що “ми не хочемо провокувати росію” і таке інше. Ось проти цієї позиції дуже різко виступили 17 серпня 20 провідних американських політичних та військових експертів. Імена їх дуже добре відомі в Україні. Це колишні посли Деніел Фрід, Джон Гербст, Курт Волкер, генерали, командувачі американських сил НАТО Кларк, Бредфорд, Годжес. Вони запитували Байдена. Давайте таки розберемося: Україна бореться, рятуючи життя десятків тисяч американських солдатів. Якби Україна програла, то війська Путіна опинилися б на кордонах НАТО, повторили б свою загрозу, збирайте монатки та забирайтеся. Як ви говорили, пане президент, кожен дюйм території НАТО ми захищатимемо. Тому нам довелося б захищати цю територію”, – зазначив експерт.

Детальніше читайте в матеріалі “Апострофа”: Кінець Путіна буде дуже скоро, його зрадить найближчий союзник – Андрій Піонтковський.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *