Саміт НАТО Рамштайн – Валерій Чалий анонсував важливі рішення

У форматі “Рамштайн” серйозно розглядають можливість приєднання України до Північноатлантичного альянсу.

Про це заявив дипломат та надзвичайний і повноважний посол України Валерій Чалий, повідомляє Еспресо.

Так він прокоментував п’яту зустріч Контактної групи з оборони України на американській авіабазі “Рамштайн” в Німеччині.

Дипломат зауважив, що на зустрічі йшлося про середньострокові та довгострокові перспективи взаємодій з Україною. Зокрема, середньострокові перспективи – це готовність поставити виробництво країн НАТО для військових потреб України, дивлячись на перспективу пів року, рік і далі.

Йшлося про тренінгові програми для військових української армії.

“Друге – навчання, тренінгові програми, у яких Велика Британія взяла лідерську роль і зараз 10 тисяч українських військових навчаються на новій техніці, після чого відразу йдуть у бій. До цієї програми доєдналися і доєднуються багато інших країн”, – розповів він.

Важливою частиною обговорення є перехід на взаємосумісність дій у спільних воєнних операціях.

“Це означає, що не зважаючи на те, що у нас йде дискусія про гарантії безпеки, але у форматі Рамштайн серйозно розглядають можливість приєднання України до НАТО, я так вважаю. Тобто, вони створюють для цього всі умови, а нам треба діяти та йти тим же шляхом, тому що після деокупації наших територій нам потрібна буде парасолька безпеки, стіна чи мур безпеки, що завгодно, бо Путін не зупиниться, коли ми вийдемо на адміністративні кордони Донецької, Луганської областей та Криму”, – наголосив дипломат.

Чалий переконаний, що Росію може зупинити два варіанти: наявність ядерної зброї в Україні, що нереально, або ракети з дальністю до 500 кілометрів, потужні нові системи протиповітряної оборони, літаки, які виставлені на східному фланзі НАТО, і Україна – як член альянсу.

Раніше ми писали, що чергова зустріч Контактної групи у так званому форматі “Рамштайн” 8 вересня у Німеччині стане для України вирішальною на тлі всіх попередніх.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *