Бої на Харківщині – як ЗСУ перемагає росіян

За останню добу Збройні сили України звільнили понад 20 населених пунктів у Харківській області та за підтримки місцевого населення просунулися приблизно на 50 км уперед, вклинившися в оборону ворога. Президент Володимир Зеленський підтвердив підняття українського прапора над Балаклією. Також з’явилася інформація про те, що наші війська заходять до Куп’янська – найбільшого логістичного вузол окупантів на Харківщині. Командування не деталізувало, які саме селища та міста вже звільнено, але з відкритих джерел відомо, ЗСУ зайшли також до Іванівки, Верхового Яру, Борщівки та Шевченкового. Подробиці читайте у матеріалі “Апострофа”.

Втеча окупантів

Заступник керівника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов повідомив, що на Харківському та Південнобузькому напрямках українські воїни звільнили території площею понад 700 кв. км.

Рашисти, відступаючи на Харківщині, підірвали мости через Сіверський Донець, але ЗСУ змогли форсувати річку та взяти в оперативне оточення угруповання окупантів під Куп’янськом та Ізюмом.

“Судячи за великою кількістю полонених і покинутої техніки, зафіксованих на відео, ЗСУ вдарили по позиціях, на яких знаходилися “мобілізовані” з ОРДЛО, а також частини Росгвардії. Другого ешелону оборони у росіян не виявилося, і ЗСУ впевнено пішли вперед. Тепер російському командуванню доведеться спішно збирати резерви, намагаючись не допустити взяття ЗСУ Куп’янська, який є важливим логістичним вузлом. Якщо окупанти залишать Куп’янськ, то весь ізюмський виступ виявляється підвішеним”, – говорить головний редактор видання “Апостроф”, військовий оглядач Денис Попович.

Користуючись тим, що окупанти змушені розпорошувати сили одразу за декількома напрямками, а також з огляду на їх нестачу в резервах, українські захисники не виключають, що Куп’янськ та Ізюм буде звільнено вже дуже скоро.

“Ми взяли (на Харківщині – “Апостроф”) понад 23 населені пункти та містечка, які росіяни утримували близько півроку. Іде масштабна контрнаступна операція. Наскільки нам відомо так звана російська “адміністрація” Куп’янська вже покинула місто, хоча вони ще позавчора роздавали тут “паспорти” і розповідали місцевим як переходити на російські автономери… Російське командування біжить, кидаючи техніку та людей. Більшість полонених росіян і вихідців з ОРДЛО – це саме ті, кого кинули командири”, – розповів в ефірі Апостроф TV військовослужбовець ЗСУ Денис Ярославський.

Ефект несподіванки

На професійні та ефективні дії ЗСУ у Харківській області звернули увагу і західні аналітики. В американському Інституті вивчення війни (ISW) зазначили, що українське командування майстерно скористалося ефектом оперативної раптовості на тлі того, що росіяни були змушені перекидати свої війська на південний фронт.

Як наполягають аналітики ISW, ЗСУ провели ситуативний, але “дуже ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюму”. Вони не виключають, що Куп’янськ можуть звільнити вже в найближчі кілька діб.

Дії української армії в районі Ізюму та Балаклії описуються як “локальні, але дуже ефективні”. Також в ISW звернули увагу на настрої серед російських “військових блогерів” щодо обстановки на Харківщині, назвавши їх “панічними та гнітючими”.

“Командування ЗСУ здійснило грамотний контрнаступ (під Ізюмом та Куп’янськом – “Апостроф”) саме в момент розгортання росіянами так званого 3-го армійського корпусу, яким вони планували посилитися на основних напрямках. ЗСУ дезорганізовали цей план. В умовах, коли ЗСУ ведуть активні дії на півдні та в Харківській області, ворогові дуже важко вирішувати питання з підкріпленням, оскільки невідомо, де саме українська армія вдарить наступного разу”, – пояснив в інтерв’ю Апостроф TV військовий експерт Defense Express Валерій Рябих.

За його словами, успішні дії ЗСУ ще більше демотивують російських військових на тлі суттєвих втрат, які зазнають окупанти. Як наслідок, будь-які спроби російського командування сформувати хоч якісь резерви та кинути їх на прорив, швидше за все, будуть неефективними.

Рекордні втрати

Росіянам не допомогла тактика завалювання ЗСУ трупами та масованим обстрілом старими радянськими снарядами. Нічого, крім величезних втрат у людях та техніці командуванню окупантів це не приносить.

Як повідомили в українському Генштабі, окремі підрозділи окупаційних військ зазнають значних втрат на тлі контрнаступу ЗСУ у Харківській області.

“За даними розвідки, окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат. Окупанти намагаються евакуювати поранений особовий склад та пошкоджену військову техніку до районів населених пунктів Ольховатка та Бородоярського”, – йдеться у повідомленні прес-служби Генштабу.

Свого роду рекорд у росіян відзначили 7 вересня, коли вони за добу втратили загиблими близько 650 солдатів. Такого рівня добових втрат у них не спостерігалося з перших днів відкритого вторгнення. Загалом з 24 лютого офіційні втрати російської армії перевалили за 51 тис. осіб та понад 13 тис. одиниць техніки.

Найближчі кілька діб матимуть вирішальне значення для розуміння подальшого розвитку подій навколо Куп’янська та Ізюму. Якщо окупаційне командування, що ймовірно, не зможе сформувати та підтягнути резерви, повне видавлювання рашистів з території Харківщини стане питанням найближчого часу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *