Війна в Україні – Ватикан визнав агресію Москви

Ватикан вперше назвав Росію агресором та ініціатором війни в Україні та засудив її дії. Це стало відповіддю на невдоволення Києва нещодавніми висловлюваннями Папа Римського, який назвав загиблу доньку ідеолога “російського миру”, яка активно поділяла цінності батька, “невинною жертвою”.

Про це повідомляє The New York Times.

Що стосується широкомасштабної війни в Україні, ініційованої Російською Федерацією, то висловлювання Святішого Отця Папи Франциска ясні і недвозначні в засудженні її як морально несправедливої, неприйнятної, варварської, безглуздої, огидної та святотатної“, – йдеться в заяві.

Таким чином, Папа Франциск уперше прямо звинуватив Росію у конфлікті. Після російського вторгнення у лютому критики заявляли, що Папа ризикує своїм моральним авторитетом, не критикуючи прямо президента Росії Володимира Путіна. Він підтримував давню політику Ватикану не обирати чийсь бік у конфлікті, щоб зберегти шанси Церкви відігравати конструктивну роль у можливих мирних переговорах.

Минулого тижня українські офіційні особи були стривожені, коли Франциск назвав Дар’ю Дугіну, 29-річну російську ультранаціоналістку, яка висловилася за вторгнення в Україну та загинула внаслідок вибуху замінованого автомобіля, “невинною жертвою”.

Божевілля війни. Невинні платять за війну – невинні! Давайте подумаємо про цю реальність і скажемо один одному: “Війна – це божевілля“, – зокрема сказав Франциск на своїй щотижневій спільній аудієнції, коментуючи загибель дочки Дугіна.

Після цього Міністр закордонних справ України викликав посла Ватикану в Україні, щоб висловити “глибоке розчарування” словами Франциска.

Як повідомляв “Апостроф”, у липні Папа Франциск заявив про своє бажання відвідати Україну .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *