Шенгенські візи для росіян – ЄС на тижні призупинить угоду з РФ

Голови МЗС держав-членів Євросоюзу на цьому тижні планують призупинити дію спрощеного візового режиму між блоком та Російською Федерацією. Таким чином у Брюсселі хочуть покарати Москву за розв’язання війни проти України та зберегти єдність серед своїх 27 членів.

Про це повідомляє Financial Times.

Деякі східні держави закликали до колективних дій щодо запобігання поїздкам до Європи російських туристів. Так, Чехія та Польща припинили видачу віз росіянам ще у лютому, одразу після початку вторгнення. З того часу вони вимагали від Брюсселя запровадити повну заборону. Водночас інші держави продовжували видавати туристам із РФ шенгенські візи, що дозволяло їм вільно пересуватися.

За інформацією трьох високопоставлених джерел видання, міністри мають намір підтримати зупинення дії угоди про спрощення візового режиму між Євросоюзом та Москвою на дводенній зустрічі у Празі, яка розпочнеться у вівторок.

Також один із чиновників повідомив, що в ЄС хочуть зробити більше, ніж просто змусити російських туристів подавати більше документів та витрачати більше грошей.

“Ми хочемо вийти за рамки припинення спрощення візового режиму”, – сказав він. Однак поки що немає консенсусу про додаткові заходи щодо скорочення або повної заборони видачі туристичних віз для росіян, а також для білорусів.

Водночас Фінляндія, Польща та країни Балтії, що межують із Росією, заявили, що готові припинити допускати росіян за туристичними візами на свою територію, посилаючись на винятки із Шенгенської угоди, пов’язані з національною безпекою.

Нагадаємо, в Європарламенті підтримали заборону на видачу шенгенських віз для громадян Росії у зв’язку із вторгненням РФ в Україну.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *