Ситуація на ЗАЕС – що сказав Зеленський у відеозверненні

У п’ятницю, 19 серпня, під час свого вечірнього відеозвернення президент України Володимир Зеленський попередив Європу про можливість ядерної катастрофи в центрі континенту.

Опинимося у серйознішій ситуації: розвідка назвала головну загрозу дій окупантів на ЗАЕС

Відповідне відео опубліковано в Telegram.

Глава держави повідомив, що українські дипломати, представники ООН та МАГАТЕ опрацьовують конкретні деталі місії, яка має бути відправлена до Запорізької атомної станції.

“Якщо російський шантаж радіацією продовжиться, то це літо може увійти до історії різних європейських країн як одне з найтрагічніших за весь час. Бо жодною інструкцією на жодній атомній станції світу не передбачено порядок дій на той випадок, якщо якась держава-терорист перетворює АЕС на ціль”, – додав він.

Також Зеленський звернув увагу й на інший аспект російського шантажу в галузі енергетики. Росія знову обмежує постачання газу до Німеччини через перший “Північний потік” і заяви, що нібито кількість, якої бракує, можна поставити через “СП – 2”. За його словами, Росія постачає до Європи виключно проблеми та позбавляє континент стабільності.

“Сьогодні відбувся дуже важливий візит до України представників Асоціації європейських міст Eurocities на чолі із мером Флоренції. Ключове питання – це, звісно, відновлення наших міст. Сьогодні підписали відповідний меморандум”, – сказав український лідер.

Він звернувся до мешканців українських міст, які зазнають постійних обстрілів РФ: “Усі, хто переживає цей жах, знищення життя та руйнування всього, що дає життю нормальність. Ми не залишимо без відповіді жодного з цих ударів. Ми встановимо особу кожного окупанта, який віддає накази та виконує ці удари по містах. І ми притягнемо до відповідальності – тим чи іншим способом – їх усіх. Жоден убивця не сховається”.

Також Зеленський пообіцяв обов’язково відновити все, що терористи намагаються залишити в руїнах: “Слово руїни ніколи не буде словом про Україну, ніколи не буде словом про наші міста. Це в Росії точно не вийде”.

Нагадаємо, російські військові не перестають обстрілювати Запорізьку АЕС, намагаючись видати свої обстріли за атаки ЗСУ. Українським рятувальникам у Запорізькій області видали спецобладнання радіохімічного та біологічного захисту, готуються підрозділи цивільного захисту населення.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *