Голова Львівської ОВА просуває людину Медведчука у податковій

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький просуває перепризначення заступника голови управління податкової служби в області Ігоря Лазорка – людини брата Віктора Медведчука Сергія Медведчука.

Про це пише видання “Дело“.

З бажанням просунути Лазорка журналісти пов’язують випади губернатора проти обласних фіскалів, які вирішили звільнити ставленика Медведчука. Козицький вказав на відшкодування ПДВ сумнівним структурам. Фірма його батька Зіновія Козицького, ТОВ “Енергоінвест” на момент відшкодування мала 2 працівники та сплатила бюджету 12 тис. грн, сума відшкодування ПДВ на розрахунковий рахунок склала 12,31 млн грн, підрахував журналіст

За інформацією видання, Лазорко був помічником Медведчука-молодшого під час перебування його депутатом місцевої облради. Видання наголошує і на можливому конфлікті інтересів Козицького, пов’язаного з тим, що його батько працював зі структурами “Газпрому” і може бути пов’язаний з Медведчуком. Заступник голови ДПС області Лазорко обіймає посаду з серпня 2020. До цього працював на рівні начальника відділу в обласній та місцевих податкових інспекціях Львівщини та Львова з 1990-х з перервами на роботу в бізнесі. На Лазорка було багато скарг від бізнесу – звинувачення у тиску, затягуванні перевірок, здирстві. У кримінальні справи звинувачення не виливались.

“Його кар’єра кінця 1990-х-початку 2000-х будувалася у тісній підтримці та співпраці з тодішнім головою ДПА у Львівській області Сергієм Володимировичем Медведчуком, братом Віктора Медведчука. Зокрема, з 1994 по 2003 Лазорко працював у податкових органах. Саме від цього району обиралася до Львівської обласної ради Медведчук-молодший”, – йдеться у статті.

За інформацією видання, коли Сергій Медведчук балотувався до облради, на Лазорку лежала відповідальність за організацію виборчого процесу (схеми з талонами, тиск на бізнес): “Кампанії проходили “успішно”, і голова податкової впевнено обирався депутатом обласної ради, її “помічником”. В цьому процесі завжди був на особливому рахунку на своєму основному місці роботи”.

Підвищення Лазорка з начальника відділу до заступника голови податкової лобіював, за даними видання, голова області Максим Козицький: “Лазорко зблизився із Зіновієм Козицьким… Вони розробляли та впроваджували схеми незаконного відшкодування ПДВ для компаній Козака-Медведчука. Отримували бюджетне відшкодування та компанії. Ще один “талант” Ігоря Лазорка – це забезпечення безперешкодної роботи конвертаційних центрів. Цей бізнес до певного часу теж приносив чималі доходи”, – пише Роман Лаврів.

Фірми Козицького – великого газовидобувника із середини 2000-х співпрацювали в Європі з “Газпромом”, допомагаючи йому в облаштуванні сховищ газу та інших проектах. Співпраця проходила через компанії одного з найбагатших людей Чехії Карла Комарека.

“З приходом нового керівника ГУ ДПС у Львівській області та курсом на боротьбу зі схемами Лазорко виявився непотрібним. Крісло під ним захиталося. Покровителі відчули, що їхнім схемним фінансовим потокам приходить кінець і перейшли в наступ. Врятувати рядового Ігоря Лазорка. Ось у цьому й полягають реальні причини “війни”, – переконаний Лаврів.

Бажання губернатора зберегти схеми та зміцнити корупційні зв’язки мають розслідувати Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України, йдеться у статті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *