Онлайн війни в Україні сьогодні 29 липня – карта бойових дій та останні новини

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 156-ту добу. Щодня окупанти зазнають великих втрат, кидаючи своїх солдатів як “гарматне м’ясо” і вже в Україні загинуло понад 40 тисяч окупантів.

Водночас бійці ЗСУ впевнено тримають оборону у найгарячіших точках, а також проводять контрнаступальні дії.

Ворог намагається проводити штурм на Донбасі, але зазнає невдач. При цьому окупанти продовжують завдавати ударів по великих українських містах.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 28 липня


21:40 Одного із загиблих у Оленівці військових можна ідентифікувати за тату.

21:20 Роспропаганда запевняє, що на відео – “склад із зерном у Запорізькій області, що горить, пошкоджений від удару українських військ”. А голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко заявив, що це горить військовий склад.

20:45 На півночі Херсонської області ЗСУ звільнили від окупантів селище Ольгине, повідомляє у Twitter канал War Mapper.

20:20 ЗСУ повідомили про звільнення населеного пункту на Донецькому напрямку. Участь у визволенні взяли 53-а бригада ім. князя Володимира Мономаха разом і 24-й окремий штурмовий батальйон “Айдар”.

Точну дату деокупації та назву населеного пункту військові не розголошують. Проте наголошують, що нині воно повністю зачищене від російської орди.

20:05 Президент Володимир Зеленський представив особовому складу бригадного генерала Віктора Хоренка – нового командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Віктор Хоренко

19:40 Російський зливний бачок “Незигар” ще 5 червня анонсував удар по табору військовополонених Оленівці. Отже, вбивство полонених заплановано ще два місяці тому. Прохолодно спланували і просто чекали моменту.

19:15 На Запоріжжі підрозділи 177-го полку морської піхоти намагалися зайняти кілька сіл. Результат для ЗС РФ виявився невтішним: населені пункти не захопили, техніку знищили, близько 98 військовослужбовців загинуло і понад 127 поранено, повідомляє журналіст Роман Цимбалюк.

18:40 Вибухи в Оленівці, де загинули українські захисники, здійснили найманці з ПВК “Вагнера” за особистою командою номінального власника компанії – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони РФ.

Головна мета теракту – приховування тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. 1 серпня на “об’єкт” мала прибути комісія з Москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:10 ЗСУ успішно розширили плацдарм в районі населених пунктів Андріївка, Лозове та Білогірка, що на східному березі річки Інгулець за 70 км на північ від Херсона. Звільнення цих населених пунктів вдалося завдяки успішним діям штурмової авіації та гелікоптерів, які завдали ударів по чотирьох опорних пунктах армії Росії.

17:45 Величезний склад ворога в Василівськлму районі Запорізької області гучно перетворюється на купу металобрухту.

17:20 Служба безпеки України перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у цій трагедії. Таким чином, навіть бойовики т.зв. «днр» не вірять у брехню російської пропаганди про те, що «обстріл» виправної установи в Оленівці здійснила Україна.

16:35 Фахівці-піротехніки, аналізуючи російське відео з Оленівки, кажуть, що картина більше схожа на підрив речовини з високою температурою горіння всередині самої будівлі, аніж результат обстрілу, пише радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Це не так обстріл, як спроба прибрати сліди злочину після подій, що сталися в будівлі. Одна з головних ознак – люди в будівлі не розкидані, як від вибуху, а обгоріли тіла людей, які вже були мертві на момент початку пожежі.

16:25 Берлін готовий передати Україні 16 танків-мостоукладників, повідомляє Міноборони Німеччини. “Бібери” використовують для швидкого створення мостів для подолання військами водних перешкод і складного рельєфу.

15:50 Окупанти запустили поромну переправу через Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту, повідомляє Херсонська ОВА. Окупаційна “влада” заявляла, що користуватися нею можна буде безкоштовно, але очевидці розповідають, що одна поїздка коштує 250 грн. Окрім легкового транспорту переправою користуються самі військові РФ, переправляючи свою техніку.

15:25 Міністерство оборони Північної Македонії підтвердило інформацію про передачу Україні танків Т-72. Кількість техніки у відомстві не уточнили.

15:00 Нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що вибухи у Новій Каховці на Херсонщині – це прильоти ГЕС.

14:04 Зеленський в Одесі заявив, що експорт зерна з українських портів має розпочатися сьогодні-завтра.

“Щойно турецька сторона та ООН дадуть сигнал, що готові приймати вантажі, все почнеться. Думаю, сьогодні-завтра все почнеться”, – заявив Зеленський.

13:41 Зеленський приїхав до Одеси, куди для контролю за початком вивезення зерна прибули посли G7

Відповідні фото з’явилися у Tg-каналі президента.

Ми готові до експорту зерна. Чекаємо на сигнали від наших партнерів про початок транспортування”, – йдеться в повідомленні.

13:13 Генштаб ЗСУ офіційно прокоментував удар окупантів по колонії у Оленівці, де перебували українські військовополонені.

“Рф свідомо вдарила по в’язниці, щоб приховати сліди тортур і вбивств військовополонених”.

12:41 Обстріл Миколаєва є російськими військами черговим терористичним актом країни-терориста. Ворог так “відповідає” за поразки у боях із українськими бійцями.

Про це повідомляє голова Офісу президента Андрій Єрмак.

“Миколаїв. Черговий терористичний акт країни-терориста. Зупинка транспорту, де були люди. Є поранені та загиблі. Росія відповідає на поразки в боях із ЗСУ ударами по цивільних. Необхідно визнати РФ державою-спонсором тероризму. За кожен злочин буде жорстка відповідь”, – написав Єрмак.

11:55 Залужний оприлюднив відео, на якому українські військові демонструють роботу далекобійного РСЗВ М270.

11:00 Національна поліція повідомляє, що минулої доби ЗС РФ завдали 35 ударів по цивільному населенню.

Загалом постраждали 22 населені пункти, є вбиті та поранені.

Повідомляється, що руйнували 69 цивільних об’єктів – 54 житлові будинки, серед яких 11 багатоквартирних, школа в Соледарі, залізничні будівлі, магазин, лінії електропередач.

10:40 Чотири загиблих та 7 поранених внаслідок обстрілу Миколаєва, – Віталій Кім

10:12 ЗСУ знищили 4 склади боєприпасів окупантів на Херсонщині.

9:51 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 29.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 40500 (+270) осіб ліквідовано,
  • танків – 1749 (+7) од.,
  • бойових броньованих машин – 3987 (+8) од.,
  • артилерійських систем – 900 (+6) од.,
  • РСЗВ – 258 (+0) од.,
  • засоби ППО – 117 (+0) од.,
  • літаків – 222 (+0) од.,
  • вертольотів – 190 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 731 (+2),
  • крилаті ракети – 174 (+0),
  • кораблі/катери – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2870 (+16) од.,
  • спеціальна техніка – 77 (+2).

9:00 У прикордонних з Україною районах Брянської області Росії чути вибухи.

8:39 Вночі також окупанти обстріляли Слов’янськ

8:00 Окупанти вночі завдали удару по Нікополю з РСЗВ, а рано вранці обстріляли Харків.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *