Допомога зі США – як в Україну везуть товари першої необхідності

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії 13 літаків з 450 тоннами американської гуманітарної допомоги прибули до України Укрпоштою. Ліки, медзасоби, харчі, засоби гігієни зібрав та достави до України американський благодійний фонд Revival Foundation, який очолює Оксана Крупенко, засновниця логістичної компанії та дипломат з України. За її словами, підтримати українців зголосилися благодійники з понад 20 штатів, насамперед з Нью-Йорка, Філадельфії, Детройту, Вашингтона, Вірджинії.

Згодом Revival Foundation планує залучати для надання гуманітарної допомоги українські харчові підприємства та потужності для зведення модульних будинків. Ідея така: замість витрати шалених грошей благодійників на дорогу логістику, їх можна спрямувати на виготовлення та купівлю гуманітарної допомоги в Україні.

Оксана Крупенко та Валентин Калашник, ТрО ЗСУФото: Роман Петушков

“Я часто кажу американським благодійникам, що Україна – це агропромислова держава, тож так ми б змогли і дати роботу людям. Так можна вирішити соціальну, економічну і психологічну проблеми. Тому що людина розумітиме, що у неї є якась робота, а відтак є якась надія у цей складний час, – каже Крупенко.

Директор департаменту міжнародних операцій АТ “Укрпошта” Юлія Павленко каже, що на перших порах ніхто не розумів, як завозити “гуманітарку” в країну.

“Грузинська пошта підказала, що нам потрібна доставка їжі, предметів гігієни, медичних товарів. Було зрозуміло, що з усієї Європи можемо везти вантажівки до кордону з Польщею, але згодом прийшло розуміння, що треба залучити США, і компанія разом з партнерами збудувала логістичний міст між США і Україною. Літаки з Варшави повезли наші посилки в Нью-Йорк, а назад —гуманітарні вантажі, адже в “Укрпошти” була можливість перевезти їх до Польщі, там перевантажити їх на фури і довезти до місць призначення”, — розповідає Павленко.

Юлія Павленко та Оксана КрупенкоФото: Роман Петушков

Компанія Windrose знайшла у Європі літак під лізинг, спочатку базувавши його у Варшаві, потім в Любліні. За кожний рейс була можливість перевезти три фури вантажу. У США допомагав Фонд Revival Foundation та американська компанія Dnipro, які перепаковували там вантажі з тим, щоб помістити в літак максимальний об’єм.

“Укрпошта” раніше не працювала з пелетами, але швидко адаптувалась, довозячи вантажі для “Охматдиту”, Чернігівської обласної лікарні, Львівського військового госпіталю. Загалом за 13 рейсів перевезли 450 тон вантажу вартістю в $50 млн. США донатили особливо великі кошти саме на медицину.

Гумдопомога зі США на складі в КиєвіФото: Роман Петушков

Проблеми з доставкою гумдопомоги вирішили, підключивши Укрзалізницю, яка забезпечила 10 вагонів для перевезень між Львовом, Києвом, Одесою і Харковом: на узгодження та запуск цих перевезень пішло всього 5 днів. Сподіваємося, що висока якість координації між благодійниками, “Укрпоштою” та іншими дотичними держструктурами збережеться й надалі, і українці, які потребують допомоги, швидко отримуватимуть підтримку, яку їм надсилають донатори з усього світу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *