Безугла поїхала командувати ЗСУ – чим відома нардеп від Слуги народу

Народний депутат від провладної партії Мар’яна Безугла знаходиться в командному пункті ВСУ в Сєвєродонецьку, де йдуть запеклі бої. Парламентарій контролює військові операції та дає вказівки українським військовослужбовцям.

Про це журналістка 5 каналу Яніна Соколова повідомила у Facebook, також вона опублікувала фото Безуглою, зроблене у командному штабі.

“Темний лицар” від ОП

“Це фото мені надіслали друзі-військові. На ньому депутат від партії Слуга народу Мар’яна Безугла, яка “темним лицарем” від Офісу президента контролює військові операції у Сєвєродонецьку. Надає вказівки командуванню. Висловлює претензії, хто де і як має бути, та загалом координує дії військових як „людина згори“”, – йдеться у повідомленні.

Журналістка висловила своє обурення втручанням політиків у справи військових та наголосила, що самі військовослужбовці теж категорично проти.

“Якого біса політик впливає на справи не його приходу, неясно. І чому Офіс президента шле туди цю даму, якщо є роками перевірені, натреновані, професійні командири – не зрозуміло самим командирам. Але найголовніше: хто нестиме відповідальність за наслідки вказівок цієї пані на фронті? Повторюся, це фото мені надіслали військові. Які категорично проти втручання політиків у стратегічні рішення для країни та життя людей”, – написала Соколова.

Інформацію про перебування скандальної “слуги народу” на фронті та її участь у постановці бойових завдань командирам підрозділів підтвердив журналіст Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

“Для забезпечення її діяльності на цю дільницю направлені старші начальники, яких перемістили від їхніх безпосередніх обов’язків та направили разом із пані Безуглою, ймовірно, для посилення своєю присутністю даної ділянки”, – зазначив Бутусов і додав, що “втручання політиків у військове управління на тактичному рівні – це некомпетентність”.

Безугла розповіла, що робить на фронті

Сама ж народний депутат заявила, що жодних наказів та розпоряджень не віддає, а здійснює “громадянський демократичний контроль, який необхідний під час війни, а також надає підтримку українським захисникам”.

“Ще з приводу моєї роботи в зоні бойових дій. Ініціатива особиста, за запитом військових, родичів, звернення: Який морально-психологічний стан? Боєготовність? Командири? Прагнення, сподівання, ідеї? Чи прибуває сучасне озброєння Як годують бійців на передовій? Яке медичне забезпечення? Що працює з законів, а що в реальності ні і потрібно міняти?

Це лише кілька питань, чому потрібний громадянський демократичний контроль під час війни. І це парламентська функція. Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Жодних наказів та розпоряджень нардеп не віддає. Порада, допомога, комунікація, підтримка, контроль”, – написала Безугла.

Також вона зазначила, що у робочих групах та засіданнях комітету Верховної Ради бере участь онлайн і не потребує особливих умов.

Чим “прославилася” Мар’яна Безугла

Нагадаємо, Мар’яна Безугла стала автором скандального законопроекту, в якому пропонувалося дати право командирам ЗСУ вбивати своїх підлеглих у разі, якщо ті самовільно залишають місця дислокації або не виконують наказів під час воєнного стану та в умовах бойової обстановки.

За чинним законодавством, під час воєнного стану та в умовах бойової обстановки військове командування має право застосовувати зброю проти порушників статуту, “не призводячи до смерті військовослужбовця”. У новій версії цей рядок хотіли прибрати.

Профільний комітет Верховної Ради пропустив документ із поправкою, що заподіяння смерті можливе лише у разі загрози життю командира або його підлеглих. Після хвилі обурення у соцмережах законопроект було відкликано.

Раніше Безугла була головою ТСК, яка не змогла з’ясувати імена українських чиновників, з чиєї вини зірвалася операція із захоплення “вагнерівців”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *