У ВС Енерджі Інтернейшнл Україна спростували дані про зв’язки з Росією

Латвійський бізнесмен Віліс Дамбінс, один зі співвласників “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” – компанії, що здійснює управління 5 українськими обленерго, – спростував припущення деяких медіа про те, що нібито за підприємством стоять представники росії.

Після появи в пресі критичних публікацій щодо нібито контролю над “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” з боку росіян, акціонер компанії Віліс Дамбінс дав інтерв’ю РБК-Україна.

У ньому він пояснив ситуацію зі структурою власності “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна”, розповів про реалізацію стратегічного курсу на повну дерусифікацію бізнесу. Цей курс проводиться з 2014 року і наразі перебуває на завершальній стадії.

За словами Дамбінса, він та партнери (всі – громадяни ЄС) придбали бізнес в Україні у 2014. На той момент український актив справді мав “російський слід” в особі Євгенія Гінера, але після укладання угоди купівлі-продажу компанії, “не впливає на її діяльність прямо чи опосередковано”.

Єдина “точка дотику” з російським бізнесом – “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” має рахунки у ПІН Банку, що належить тому таки Гінеру. Відкриті ці рахунки були попередніми власниками. ПІН Банк неодноразово перевірявся Нацбанком, регулятором, правоохоронцями. В ході перевірок порушень в роботі банку, загроз національній безпеці виявлено не було. Втім, Дамбінс повідомив, що “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” має намір зупинити співпрацю з ПІН Банком, оскільки акціонери вважають неприпустимими контакти з бізнесом, що належить російському власнику.

“ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” засудила повномасштабне російське вторгнення в Україну. Дамбінс повідомив, що з 24 лютого компанія надала фінансову допомогу Збройним силам України на суму понад 30 млн грн, а також посприяла придбанню обладнання для армії (дрони, бронежилети, джипи, тепловізори) на таку саму суму.

“Ми розуміємо і те, що наш бізнес відповідальний, щоб люди, підприємства були забезпечені електроенергією. Тому наші співробітники роблять все можливе, щоб енергетична інфраструктура країни якісно функціонувала”, – говорить Дамбінс.

Він підкреслив і чітку проукраїнську позицію “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна”: “Ми розглядаємо російське вторгнення не лише з бізнесової точки зору. Це – військовий злочин, за який, зрештою, понесуть відповідальність путін, його російський режим та безпосередні виконавці, а також РФ загалом. Агресія, започаткована у 2014 році, і продовжена так званою “спецоперацією”, де-факто є війною на знищення не лише української держави, а й українського народу. Це також війна проти європейської єдності та європейської системи цінностей”.

“ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” об’єднує в єдину систему управління групу з 5 обленерго – “Херсонобленерго”, “Житомиробленерго”, “Кіровоградобленерго”, “Чернівціобленерго”, “Рівнеобленерго”. Співробітниками цих підприємств є більше, ніж 11 тис. працівників. Акціонерами “ВС Енерджі Інтернейшнл Україна” є громадяни Євросоюзу Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *