Обстріл Запоріжжя та Миколаєва – онлайн війни та карта бойових дій в Україні 25 травня

Понад три місяці в Україні продовжується протистояння російському вторгненню.

Ворог безуспішно проводить масовані спроби наступу на Донбасі, але зазнає нищівної поразки. У ніч проти 25 травня противник обстріляв житлові квартали Миколаєва, а вранці середи завдав удару крилатими ракетами по Запоріжжю.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 24 травня


23:53 Поблизу о.Зміїного окупанти підняли свої затоплені судна, повідомив речник Міноборони України Олександр Мотузяник.

“Біля Зміїного пошуково-рятувальна група у складі п’яти катерів та самохідного плавучого крана провела заходи з підняття уламків знищеного українськими військами російського десантного катера “Серна” та катера типу “Раптор””, – розповів він.

23:41 Ізраїль заборонив постачати Україні протитанкові ракети Spike, вироблені в Німеччині за ізраїльською ліцензією, повідомляє портал Axios.

23:32 Президент Володимир Зеленський записав чергове відео з нагоди 91-го дня опору українського народу російському вторгненню.

“Хоч би що робила російська держава, знаходиться хтось, хто каже: давайте врахуємо її інтереси. Цьогоріч у Давосі це знову прозвучало.

Попри тисячі російських ракет, які вдарили по Україні. Попри десятки тисяч убитих українців. Попри Бучу й Маріуполь. Попри зруйновані міста. І попри побудовані російською державою “фільтраційні табори”, у яких убивають, катують, ґвалтують і принижують, як на конвеєрі. Росія зробила це все у Європі.

Але все одно в Давосі з глибокого минулого виринає, наприклад, пан Кіссинджер і говорить, що нібито треба віддати Росії шматок України. Щоб нібито не було відчуження Росії від Європи”, – заявив глава української держави.

23:03 Принц Чарльз відвідав український центр для біженців у Румунії, повідомляє Clarence House. У рамках візиту він поговорив із українцями, які втекли від жахів війни.

22:50 Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 10 атак ворога, на двох локаціях ще тривають бої з окупантом.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:

  • 4 танки;
  • 1 одиницю спеціальної техніки;
  • 2 артилерійські системи;
  • 1 бронетранспортер;
  • 1 ворожий автомобіль.

22:30 Окупанти обстріляли Мар’їнку під Донецьком, у селищі спалахнула потужна пожежа.

22:10 У Харкові сталася стрілянина, є загиблий, повідомляють місцеві телеграм-канали. У Холодногірському районі розстріляли ГАЗ “Соболь” із логотипом ТрО.

21:37 Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович дав несподівано песимістичну оцінку щодо ситуації на фронті та в країні:

“Неприємна ситуація. Ми програли російській армії за темпами. Російська сторона встигла накопичити резерви раніше, ніж ми. Вони прискорено дуже це роблять – використали всі можливі сили та засоби централізованої держави”.

21:25 Україна контролює лише 5% Луганської області. На цій території залишається понад 40 тисяч мирних жителів, які не хочуть виїжджати, – заявив губернатор Сергій Гайдай.

21:15 На Луганщині бійці 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ знищили два російські танки.

20:30 Газета The Times публікує карту запланованих маршрутів вивезення українського зерна через Європу. Усі маршрути – сухопутні. При цьому британська розвідка вважає, що Україна не зможе замінити морські постачання зерна наземними, яких недостатньо для цих цілей.

19:30 Одна людина загинула, ще семеро отримали поранення внаслідок ворожого обстрілу Балаклії, що на Харківщині. Вивезти з Балаклії до Харкова вдалося лише 9-річну дівчинку – вона у стабільно тяжкому стані. Разом із батьком вона перебуває у лікарні обласного центру.

19:05 Бізнесмен Рінат Ахметов заявив, що подасть проти Росії позови з вимогою компенсувати всі збитки, які зазнав його бізнес через вторгнення окупантів. Зокрема це стосується заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

18:00 У Південній бухті Севастополя орки на підводні човни вантажать ракети “Калібр”. Біля причалів у Південній бухті пришвартовано два підводні човни проєкту “Варшав’янка”. До одного з причалів два портові буксири притягли самохідний плавучий кран СПК-46150.

Також поруч із причалами стоять два довгомірні КамАЗи, в кузові яких видно транспортно-пускові контейнери з ракетами.

17:55 З’явилися повідомлення, що Росія відправила у бік України склад із розконсервованими стародавніми Т-62, не оснащеними навіть динамічним захистом

Чекаємо на нові відео як ці танки красиво перетворюються на гору нікчемного металобрухту.

За деякими даними, ця раритетна техніка вже помічена в окупованому Мелітополі.

17:32 Воїни 79-ї окремої десантно штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили кілька одиниць бойових броньованих машин окупантів, екіпажі згоріли разом з технікою.

16:48 Губернатор Білгородської області повідомляє про обстріл прикордонного з Україною села Журавлівка, пошкоджено п’ять будинків, є поранений.

16:45 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не торгує своїми громадянами, територіями чи суверенітетом. “Це чітка червона лінія. Українське суспільство заплатило страшну ціну й не дозволить нікому зробити навіть крок у цьому напрямку – жодній владі та жодній країні”, – наголосив він.

16:35 Розвідка Великої Британії пропонує свіжу мапу по ситуації на фронті станом на 25 травня.

16:17 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, що т.з. “ДНР” почала в Маріуполі й інших окупованих територіях Донеччини роздавати паспорти РФ місцевим жителям. “Фактична анексія зокрема Маріуполя почалась”, — додав він.

16:06 Херсонські партизани продовжують кошмарити окупантів. Їхній творчий підхід до залякування заслуговує поваги.

15:55 Наступною під удар Росії може потрапити Словаччина. Це станеться у тому випадку, якщо Путін переможе у війні проти України, заявив прем’єр Едуард Гегер.

15:45 Чехія передала Україні ескадрилью гелікоптерів Мі-24 радянської розробки, повідомляє The Wall Street Journal. Влада Чехії зазначила, що може відправити Україні більше вертольотів, якщо союзники замінять передану радянську техніку на сучасну.

15:21 Країни Євросоюзу незабаром ухвалять рішення щодо ембарго на російську нафту. Це може статися до кінця місяця.

14:50 Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання громадянства Росії для мешканців Запорізької та Херсонської областей України. Наразі території цих регіонів тимчасово окуповані ворожими військами.

14:30 Мер Миколаєва Олександр Сенкевич розповів про подробиці вчорашнього обстрілу міста.

За інформацією Військової комендатури оборони міста, це була ракетна система залпового вогню Торнадо-С.

Внаслідок обстрілу пошкоджено багатоповерховий будинок. Одна людина отримала поранення», – написав Сенкевич.

13:55 Новий пост Зеленського

13:28 На Кіровоградщині Служба безпеки затримала двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори та транспортні шляхи.

Робили вони це через програму в мобільному телефоні, створену російською ІТ-компанією.

За умовами гри, учасники повинні шукати коробки із віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, зокрема – об’єктів критичної інфраструктури.

13:01 Наслідки обстрілу Запоріжжя показали на відео

12:48 Сполучені Штати наблизили Росію до межі історичного дефолту, не продовживши її ліцензію на виплату власникам облігацій. Вашингтон посилює тиск на країну після її вторгнення до України.

12:21 Найближчим часом Чорне море може перетворитися на новий фронт війни України з країною-агресором Росією. Морська блокада вже загрожує не лише економіці України, а може стати причиною світового голоду. У ситуацію, ймовірно, доведеться втрутитись у країни НАТО.

Про це пише німецьке видання Die Welt.

11:49 У російському МЗС оцінили можливість обміну нардепа Віктора Медведчука. Там заявили, що такого варіанта не розглядають.

11:21 Дії України змогли обмежити діяльність російського флоту у Чорному морі. ЗСУ змусили ворога уникати наближення до узбережжя нашої країни.

Про це повідомляє представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

“Вони стали обережними, але їхнє корабельне угруповання на сьогодні, на жаль, забезпечує повний контроль Азовського моря, і це зрозуміло, разом з Керченською протокою, і вони зараз блокують наші порти на Чорному морі”, – розповів Скибицький.

10:59 ОАЕ вперше за 2 роки відправили нафту до Європи, – Bloomerg

10:35 Після 17 років роботи йде з РФ виробник одягу Marks & Spencer. Про це повідомляє ВВС.

Компанія припинила постачання до РФ ще березні, але її франчайзингові магазини продовжували працювати. Зараз Marks & Spencer вирішила відмовитися від російської франшизи.

10:18 Луганщина повністю залишилася без газу, – голова ОВ Сергій Гайдай

Окупанти знищили останню газорозподільну станцію, тепер область без блакитного палива.

Через обстріл станції поранено працівника, який здійснював регулювання автоматики.

9:57 Загальні бойові втрати російських окупантів на 25 травня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 29450 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1305 (+3),
  • бойових броньованих машин – 3213 (+19),
  • артилерійських систем – 606 (+0),
  • РСЗВ – 201 (+0),
  • засоби ППО – 93 (+0),
  • літаків – 206 (+1),
  • вертольотів – 170 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 491 (+11),
  • крилаті ракети – 112 (+0),
  • кораблі/катери – 13 (+0),
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2217 (+5),
  • спеціальна техніка – 44 (+1).

9:10 Повідомляється, що 24 травня російські сили, як і раніше, віддавали пріоритет атакам на Лиман, а не на Слов’янськ, ймовірно, для підтримки неглибокого оточення українських військ на північний захід від Сєвєродонецька.

За даними Інституту вивчення війни, українські сили, ймовірно, проводять контрольований відхід на південний захід від Попасної біля Бахмута, щоб захистити українські лінії постачання від російських наступів.

Крім того, повідомляється, що російські сили намагаються відбити Тернову на півночі Харківської області та намагаються зміцнити оборонні позиції біля кордону з Росією від контрнаступу України.

9:03 У Маріуполі загинуло 22 тисячі людей, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко у коментарі CNN.

8:44 Рашисти збираються приєднати Запоріжжя до Росії, – призначений Росії т.зв. “представник адміністрації” області

За його словами, повернення регіону під контроль України виключено, як і переговори із представниками Києва.

“Нам не потрібні сірі зони, не потрібна Запорізька народна республіка. Ми хочемо бути частиною росії, як завжди, і були раніше протягом сотень років”, – сказав Володимир Рогов.

8:13 Внаслідок ранкового удару по Запоріжжю загинула, за попередніми даними, 1 особа. Ще троє зазнали поранень, повідомляє Запорізька ОВА.

Лише у приватному секторі міста на даний момент зафіксовано пошкодження у 62 будинків.

8:01 Кривим Рогом сьогодні вранці завдали трьох ракетних ударів. Потрапили до промислового підприємства, серйозних руйнувань.

Інформація щодо постраждалих уточнюється, повідомив губернатор Валентин Резніченко.

7:46 Мер Покровська Руслан Требушкін повідомив про вибух у місті. Деталі поки що немає.

7:36 “Сьогодні, 25 травня, о 05:13 російські війська запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю. Одну з них збило наше ППО. Наразі обстежується уражена територія і на місці події працюють відповідні служби” , – йдеться у повідомленні Запорож .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *