Нардеп Довгий закликав забезпечити фермерів можливостями експорту зерна

Необхідно законодавчо забезпечити рівні можливості експорту аграрної продукції як для великих агрохолдингів, так і для малого та середнього бізнесу.

Про це заявив народний депутат Олесь Довгий.

Політик зазначив, що сільгосппідприємства Кіровоградщини поновили роботу, проте головною проблемою експорту стала повна блокада морських маршрутів.

“До війни 80% усього аграрного експорту йшло через Одеський та Миколаївський порти. Єдиною альтернативою є переналаштувати експорт на залізницю чи наземні маршрути через Польщу та інші європейські країни”, – зазначив Олесь Довгий.

На думку депутата, Україна може зіткнутися з кризою надвиробництва аграрної продукції, тому державі треба працювати над пошуком нових маршрутів і підтримкою середніх і дрібних фермерів.

“Якщо не буде знайдено якісної альтернативи, ми зіткнемося з кризою надвиробництва, ємностей для зберігання врожаю та логістичних можливостей для експорту не вистачатиме. На міжнародних ринках, навпаки, ціна зашкалюватиме через дефіцит. І тут дуже важливо із законодавчої точки зору відстежити, щоб великі компанії не отримали через свій вплив монополію на експорт і не почали цим спекулювати, вбиваючи середнього та дрібного фермера. Навпаки, країна має контролювати, щоби невеликі сільськогосподарські компанії могли реалізувати свій обсяг”, – заявив Олесь Довгий.

На його думку, від ефективності дій держави щодо забезпечення логістики залежить, наскільки Україні вдасться зберегти потужність свого аграрного сектору.

“Чи буде держава, яка має в руках володіння “Укрзалізницею” та портами, ефективним регулятором у цьому випадку. Від цього залежатиме, яка частина аграрного сектору виживе”, – зазначає нардеп.

Олесь Довгий є депутатом Верховної Ради України VIII, IX скликань. На позачергових парламентських виборах 2014 та 2019 політик двічі перемагав на 102 одномандатному мажоритарному окрузі у Кіровоградській області. Округ включає 5 районів області, міста Знам’янка та Світловодськ. Сім’ї політика належить інвестиційна компанія DOVGIY Family Office (DFO), що спеціалізується на нерухомості та високотехнологічних проектах.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *