Блокада експорту українського зерна – у Литві запропонували вихід із ситуації

НАТО або Рада Безпеки ООН повинні створити гуманітарні коридори для постачання зерна з портів України, заблокованих РФ. Крім того, постачання Україні необхідного озброєння дозволило б їй самостійно зняти блокаду.

“Голодні ігри”: чи вдасться Заходу зупинити продовольчий шантаж Кремля

Про це у коментарі Guildhall заявив віцеспікер Сейму Литовської Республіки Паулюс Саударгас.

“Деблокада українських портів – завдання не лише самої України, а й пряма відповідальність усього світу. (…) Розблокувати порти можна тільки шляхом нейтралізації російських військових кораблів, які там діють”, – сказав він.

На думку литовського політика, існує лише два способи зробити це.

“Або НАТО або Рада Безпеки ООН повинні надати відповідні військово-повітряні, сухопутні та військово-морські сили, необхідні для забезпечення безпеки гуманітарних коридорів для вивезення зерна, або українці мають бути оперативно забезпечені адекватним озброєнням для нейтралізації російського флоту в Азовському та Чорному морях”, – висловив свою думку Паулюс Саударгас.

Раніше депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс заявив, що блокада морського експорту зерна з України стала проблемою міжнародного рівня і вже потребує міжнародного втручання. Тому ООН має ввести до Чорного та Азовського моря суди під егідою Організації для безпечного морського конвою та транспортування українського зерна та агропродукції до третіх країн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *