Блокада експорту зерна з України – експерти назвали варіанти виходу із ситуації

Унаслідок повномасштабного вторгнення країни-терориста Росії на територію України та блокади українських портів російськими окупантами страждає економіки Африки та Близького Сходу, оскільки країни цих регіонів залежать від українського та російського зерна. У зв’язку з такою ситуацією ЄС буде змушений вкладати ресурси для запобігання найгірших сценаріїв.

Про те, як можна виправити ситуація, розповідав “Апостроф”.

Країни G7 більше хвилюються не за те, що країна-терорист РФ заморить голодом Єгипет чи Судан, а за ризик збільшення потоку біженців з Африки та Близького Сходу через економічні проблеми, а також непокояться за зростання екстремістських настроїв, що посилюють вплив терористичних угрупувань.

Таким чином, ЄС буде змушений витрачати більше часу та грошей для запобігання негативних сценаріїв, що зменшить увагу європейських партнерів до проблем України – війна тільки одна з них.

Безперечно, російські окупанти не знімуть блокаду з українських портів добровільно, тому розглядається два варіанти, один з яких передбачає налагодження нових шляхів постачання з кардинально відмінною логістикою.

Над таким варіантом працює Вашингтон – його активно висвітлює американська преса, наприклад, The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела повідомила, що США не відкидають тимчасового скасування санкцій (терміном на 6 місяців) на білоруські калійні добрива в обмін на транзит через територію Білорусі українського зерна, щоб його везли залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.

Однак, такий підхід має недоліки, оскільки зараз білоруський диктатор Лукашенко лише путінська маріонетка, яка в будь-який час може заблокувати транзит українського зерна через Білорусь. Водночас навіть за погодження на таку пропозицію, росіяни розглядатимуть тимчасове скасування санкцій як “слабкість” країн Заходу, вимагаючи все більших поступок.

Тому існує ще один варіант – змусити країну-агресора РФ пропускати судна із зерном, що йдуть із Одеського порту під прапором ООН, тобто створити спеціальний морський конвой для супроводу кораблів із зерном з Одеси.

Якщо Захід так стурбований проблемою продовольчої безпеки в Африці та Близькому Сході, ніхто не забороняє спробувати створити під прапором ООН спеціальний морський конвой для супроводу кораблів із зерном з Одеси. якщо РФ як постійний член Ради безпеки ООН буде проти, то Об’єднаним націям доведеться шукати механізму організації якогось “гуманітарного коридору” для наших зерновозів”, – резюмував у розмові з “Апострофом” економічний та фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Раніше “Апостроф” повідомляв, хто постраждає першим через блокаду зерна з України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *