Ультиматум Угорщини Євросоюзу – що за ним стоїть

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан намагається отримати вигоди від теми нафтового ембарго щодо Росії. Відчуваючи слабкість Європейського Союзу, піднімає ціну за відмову від російської нафти.

Про це розповів політичний експерт Михайло Гончар.

Угорщина є єдиною країною ЄС, яка блокує нафтове ембарго щодо РФ і не збирається змінювати таку позицію. Навпаки – піднімає ставки, висуваючи нові умови щодо відмови від російської нафти. В одній із своїх останніх заяв глава МЗС Угорщини Петер Сіяйрто повідомив, що офіційний Будапешт розраховує на 15-18 млрд євро компенсації від ЄС за нафтове ембарго проти РФ, тоді як раніше йшлося про 750 мільйонів євро.

Ще й Єврокомісія допустила слабину, коли сама Урсула фон дер Ляйєн їздила у Будапешт домовлятися з Орбаном. Це лише спричинило зростання апетиту офіційного Будапешта.

“Якщо до цього Сійярто говорив, що Угорщина вимагатиме 750 мільйонів євро і термін у 4 роки для переходу від російської нафти, то тепер він називає вже іншу суму -18 мільярдів євро. Це є свідченням того, що Орбан, відчувши слабкість Європейського Союзу, намагається проштовхнути свої вимоги, і користуючись нагодою, компенсувати ті недоотримані, як він вважає, кошти з фондів Євросоюзу, в яких Угорщині було відмовлено за проблеми з верховенством права, демократією та корупцією”, – вважає він.

Таким чином Орбан, користуючись нагодою, вимагає від ЄС грошей по максимум.

Ще один експерт, з”Українського інституту майбутнього” Ілля Куса, вважає, що відносини між Будапештом та Брюсселем за нинішнього керівництва ЄС розвиватимуться погано, у тому числі з ідеологічних причин.

“Найближчого року-півтора відносини Угорщини з Євросоюзом будуть складатися не дуже добре. Хоча є ймовірність, що в Європі через якийсь час, на тлі розгону інфляції та загострення соціально-економічних проблем, у тому числі спричинених війною в Україні, почнеться відкат до реваншу правих, націонал-популістів і правих консерваторів. Якщо ці політичні рухи будуть посилені, то в такому разі Угорщина ще краще почуватиметься, ніж раніше. Але поки що відносини погіршуватимуться“, – зауважує Ілля Куса.

Більше читайте у матеріалі “Апострофа”: Ласкаве теля з Будапешта: як Орбан намагається отримати “плюшки” від Брюсселя та Москви

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *