Данило Гетьманцев має бути відсторонено – звернення бізнесу до президента

Підприємці підписали звернення до президента з вимогою усунути голову податкового комітету ВР Данила Гетьманцева з посади секретаря Національної ради з відновлення України та голови комітету.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Ризиками підприємці назвали складність адміністрування податків, відсутність реформ на митниці, збільшення податкового тиску, підвищення ролі держави в економіці. Бізнес чекає від держави системного (а не тимчасового) зниження податків, дерегуляції, швидкої приватизації, зменшення розмірів держапарату. Усунення Гетьманцева, вважають підприємці, дозволить лібералізувати економіку. А сам він повідомив, що готовий до діалогу, але результативність може бути низькою через претензії до нього, зокрема:

1.Повернення перевірок. Гетьманцев пропонує скасувати мораторій на перевірки підприємців, якщо вони не постраждали від війни. Ресурсів до бюджету це не принесе, лише призведе до посилення корупції серед фіскалів, митників, різних інспекцій.

2. Повернення до стандартних ставок податків. Перехід на знижену ставку від обороту для МСБ, скасування ПДВ та низки акцизів викликали підтримку бізнесу. Проте пізніше Гетьманцев заговорив про повернення старих і навіть підвищення ставок під приводом необхідності наповнення бюджету, скасування пільг на ввезення палива, і запропонував повернення ПДВ експортерам держоблігаціями.

3. Провальна ініціатива щодо фіскалізації ФОПів. Гетьманцев репресував ФОПів шляхом обов’язкового впровадження РРО, втручання у трудові взаємини.

4. Провальна податкова амністія. У вересні мала закінчитися “пільгова” податкова амністія, до бюджету було зібрано 176 млн грн з 3,3 млрд задекларованих. Амністія стала підставою для “підвішування” підприємців на реальні кримінальні справи.

5.Зростання ролі держави в економіці, протекціонізм. Експертами доведено, що Гетьманцев — марксист та прихильник авторитаризму, що просуває ідею “протекціонізму” для обраних галузей, податкові пільги для секторів, які Кабмін визнає “пріоритетними”. Такий підхід суперечить ідеям ринкової економіки. Один із ризиків у цьому випадку – непрозорий розподіл фондів на відбудову країни.

6.Курування схем на митниці та в податковій, “скруток” ПДВ. Гетьманцев підтверджував, що вертикаль ухвалення рішень у цих відомствах замикається на ньому, коли йшлося про ліквідацію переліків “підозрілих” компаній. Із ім’ям Гетьманцева пов’язують посилення корупції на митницях після лібералізації транзитних потоків під час війни, він прямо говорив про необхідність надати митникам більше повноважень щодо контролю за гуманітарними вантажами.

7.Виступав проти розриву торгових відносин із РФ. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії він закликав поновити торгівлю з РФ, називаючи санкції неефективними.

“Оскільки Президент та керівництво його Офісу, а також уряд неодноразово висловлювалися на користь вільного ринку, відкритих кордонів та чесної конкуренції, перебування Гетьманцева на своєму місці та продукування марксистських підходів в економічній політиці можна пояснити лише прикрим непорозумінням…”, – пише автор матеріалу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *