Онлайн подій війни 16 травня – карта бойових дій

Розпочався 82 день російського вторгнення в Україну. Окупанти все ще намагаються оточити частини ЗСУ на сході країни та взяти завод “Азовсталь” та Маріуполі, проте вже не думають про відновлення наступу на північному сході, тому самі підривають мости на Сумщині, що ведуть на територію РФ. Ворог, як і раніше, завдає ракетних ударів по містах у тилу і б’є з РСЗВ по великих населених пунктах поблизу передової, однак це слабко змінює ситуацію на фронті і перелом, що намітився, в ході війни на користь українських військових.

Невдалі спроби окупантів форсувати Сіверський Донець у районі Кремінної можуть відкинути їх на схід, після чого росіяни остаточно покинуть позиції біля Харкова.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 15 травня


10:20 Російські літаки стратегічної авіації атакували Одещину. Уражені об’єкти туристичної інфраструктури, зруйновані будівлі, спалахнула пожежа. Двоє дорослих травмовані, важко поранена маленька дитина.

09:55 Окупанти опублікували зйомку нібито ліквідації українських спецпризначенців на о.Зміїний. Однак виявилося, що і форма російська, і пасок – характерний для росіян.

09:48 Стали відомі наслідки ранкових ударів по Миколаєву. Загорівся магазин меблів та автомобіль. Неподалік місця вибуху знайдено залишки від касетної бойової частини ракети системи залпового вогню.

09:45 В Одеській області рашисти щойно влучили в одну з баз відпочинку.

09:35 У російських ЗМІ розганяють фейк, нібито “перша група українських військовослужбовців вийшла із “Азовсталі” з білим прапором”.

Джерелом легалізації вкидання, на яке посилається роспропаганда, є командир батальйону “Восток” Олександр Ходаковський.

09:30 У Маріуполі росіяни не припиняють спроб зайти або заблокувати вихід з бункерів “Азовсталі”. Всі наземні операції ведуться виключно в периметрі заводу. Ніякого глобального наближення не відбувається, саме через те зростає щільність обстрілів.

09:20 Очевидці повідомляють про ракетні удари в Одеській області.

09:18 За оцінками ООН, якщо війна затягнеться 9 з 10 українців опиняться за межею бідності.

09:10 Станом на ранок більш як 650 дітей постраждало в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

За офіційними даними: загинуло 229 дітей, поранено – понад 420.

08:40 На Лиманському, Бахмутському та Курахівському напрямках ворог продовжує наступ, бойові дії тривають. На Авдіївському напрямку ворог зазнав втрат і відійшов на раніше займані позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворога знову бито під Чорнобаївкою, він зазнає втрат під Донецьком: зведення Генштабу ЗСУ на ранок 16 травня

08:15 Днем раніше окупанти знову обстріляли Сєвєродонецьк на Луганщині. 16 травня стали відомі масштаби лиха. Чоловік та жінка загинули на місці. У Дніпро госпіталізовано 15-річного хлопця, також госпіталізовано ще одного чоловіка.

08:05 Очікується, що 18 травня Сенат Конгресу США голосуватиме за схвалення допомоги Україні 40 млрд доларів.

07:40 Російські війська відмовилися від великомасштабного оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму на користь завершення захоплення Луганської області, вважає Інститут вивчення війни.

07:20 На Донецькому та Луганському напрямках минулої доби відбито 17 атак ворога, знищено три танки, одну артилерійську систему, шість одиниць бойової броньованої техніки та автомобіль противника. Втрати особового складу вітчизняних окупантів уточнюються.

07:10 За попередню добу підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ та Повітряних Сил вразили 11 повітряних цілей: два вертольоти (Ка-52 та Мі-28) сім БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

06:57 Втрати окупантів під , коли росіяни намагалися перетнути річку Сіверський Донець у Луганській області, є одними з найбільших з початку війни, повідомляє The New York Times .

06:50 Російські окупанти вночі 15 травня обстріляли ракетами Сумську область та зруйнували міст через річку Клевень у Шосткінському районі, який веде у бік Росії.

Вони бояться того, що можливо наступ із території України вже в Росію, тому що вони зміцнюють свої позиції, активно окопуються, мінують зі свого боку територію та будують опорні пункти.

06:40 15 жінок загинули на території Азовсталі за час війни. Це кухарі, діловоди, представниці тилових організацій, медики, психологи.

06:30 У передмісті російського Білгорода якесь чергове НП біля заводу ЗБВ. У небі чорний дим та запах гару. На місці працюють пожежники.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *