Війна в Україні – президент Мікронезії просив Китай відговорити Росію

Президент Федеративних Штатів Мікронезії Девід Пануело наприкінці березня написав листа президенту Китаю Сі Цзіньпіну з проханням закликати Росію вивести війська з України і негайно припинити військові дії, але відповіді так і не отримав.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

ФШМ мають дипломатичні відносини з Китаєм з 11 вересня 1989 року і вважають народ та уряд Китаю своїми друзями, тому Девід Пануело “сподівався, що президент Сі побачить, що жорстоке вторгнення Росії в Україну є об’єктивно неправильним”.

Я думав так: “Якщо російському президенту не подобаються, або він не довіряє американцям, європейцям, австралійцям чи японцям настільки, щоб по-справжньому їх почути, коли вони кажуть, що ця війна неправильна, можливо, російський президент вислухає свого друга, президента Китаю, і, можливо, ФШМ зможуть переконати Китай, що вони єдині, кого Росія зараз слухатиме”, – розповів президент Мікронезії.

Лист Сі Цзіньпіну він відправив ще наприкінці березня, але станом на 6 травня відповіді так і не дочекався.

Його посол у моїй країні також не пояснив мені, чому Китай досі відмовлявся публічно і відкрито виступати за “захист миру та стабільності, розвитку, рівності, справедливості, демократії та свободи”, – саме такі слова Китай використовує у своїх різних спільних Комюніке з двосторонніми та багатосторонніми партнерами, включаючи ФШМ“, – додав Девід Пануело.

Зазначимо, 10 травня, під час розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном, лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив про свою повагу до територіальної цілісності та суверенітету України.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Дії Путіна говорять про те, що він вирішив стати лиходієм – президент Мікронезії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *