Нове звернення Зеленського – головне у промові президента, відео

У вівторок, 10 травня, на 76-й день війни, розв’язаної проти нашої країни, президент України Володимир Зеленський традиційно звернувся до нації.

“Апостроф” виділив головні тези зі звернення глави держави.

“Сьогодні помер перший президент України Леонід Макарович Кравчук. Він був не просто політиком. І навіть не просто історичною фігурою. Він був тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці. Леонід Макарович знав, чого варта свобода. І всім серцем хотів для України миру. Я впевнений, що ми це реалізуємо. Досягнемо нашої перемоги та нашого миру”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що продовжував звертатися до іноземних парламентів, підтримка яких важлива для нас.

“У зверненні до парламенту Словаччини подякував за потужну оборонну, санкційну та іншу підтримку. Пояснив наш погляд на те, чому енергетична співпраця з Росією не може розглядатись у відриві від агресивної політики цієї держави”, – сказав президент.

Також під час звернення до мальтійського парламенту український лідер нагадав про героїчну битву за Мальту у Другій світовій війні, яка, на його думку, схожа на нашу сьогоднішню боротьбу. Він наголосив, що для перемоги Україна потребує принциповості підтримки, санкцій.

“Провів у Києві переговори з міністрами закордонних справ Німеччини та Нідерландів. Говорили про посилення України та приєднання до повоєнного відновлення. Вдячний їм і за відновлення роботи посольств у нашій столиці”, – сказав Зеленський та зазначив, що вже 36 іноземних представництв працюють у Києві.

Він повідомив, що ЗСУ, які поступово відтісняють окупантів, забезпечили нам усім добрі новини з Харківської області.

“Закликав усіх наших людей – особливо тих, хто в тилу – не поширювати надмірні емоції. Збройні Сили України роблять все для визволення нашої землі та людей. Херсона, Мелітополя, Бердянська, Маріуполя та решти”, – заявив глава держави.

За його словами, сьогодні спеціальна група міжнародних експертів під головуванням Майкла Макфола та Андрія Єрмака запропонувала дорожню картку енергетичних санкцій. “Це докладний документ, який описує, що потрібно зробити, щоб Росії стало справді складно фінансувати війну, але при цьому – щоб глобальна економіка не зазнала втрат через обмеження для російських енергоресурсів”, – пояснив Зеленський.

Раніше у зверненні до парламенту Мальти президент Володимир Зеленський сказав, що Україна для порятунку захисників Маріуполя, які утримують оборону на заводі “Азовсталь”, застосовує всі дипломатичні інструменти. Росія ж не погодилася на жодний із запропонованих варіантів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *