Штурм Азовсталі, обстріл України – онлайн війни 5 травня – останні новини

Повномасштабна війна Росії проти української армії та народу триває 71-й день. З 24 лютого окупанти вже втратили майже 24 тисячі людей та тисячі одиниць бойової техніки.

4 травня противник завдав ракетних ударів по багатьох областях нашої країни, а також розпочав штурм заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 4 травня


21:10 Артилеристи 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади ДШВ ЗСУ с першого пострілу перетворили танк російських окупантів на металобрухт.

20:45 Лукашенко заявив, що Білорусь не має наміру брати участь у війні РФ проти України. За його словами, все, що Мінськ міг би запропонувати агресору, у нього є.

20:15 Штурм “Азовсталі” триває. Захисники під щільним вогнем тримають оборону заводу. Ворог застосовує авіацію, артилерію та піхоту.

19:43 У Бучі під час окупації були підрозділ Росгвардії “Вітязь”, 76-а парашутно-десантна дивізія з Пскова та військові з Чечні, повідомляє агентство Reuters.

19:32 Від початку широкомасштабної війни з Росією Україна отрималавід Заходу понад 12 млрд доларів підтримки у вигляді озброєння і фінансової допомоги.

19:10 У Новосибірську військкомат виловлює чоловіків прямо на вулиці. Шукають когось відправити “з квитком в один кінець” на війну в Україні.

18:40 У Мелітополі 18 директорів шкіл відмовилися співпрацювати з окупаційними органами. Педагоги написали заяви про звільнення за власним бажанням. У відповідь російські військові викрали чотирьох директорів, зачинили їх у гаражі, а потім вивезли із міста із формулюванням “депортовані”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог зазнає втрат під Харковом і заривається в землю на півдні: зведення Генштабу ЗСУ на вечір 5 травня

18:05 Бригада швидкого реагування Нацгвардії знищила САУ 2С19 Мста-С окупантів, яка завдавала українським військовим багато проблем.

17:45 Знаменита “бабця з червоним прапором” закинула його подалі, коли дізналася про різанину в Бучі. Анна Іванівна пояснює, що вийшла з червоним прапором до, як вона думала, російських військових, щоб вони “не громили Україну”. А в країні-агресорі її мотиви перекрутили, через що вона тепер відчуває себе “зрадницею”.

17:30 Суд в Іспанії відпустив затриманого у середу проросійського блогера Анатолія Шарія під підписку про невиїзд. У нього вилучили паспорт та зобов’язали двічі на місяць з’являтися до найближчого суду, доки Україна не подасть прохання про екстрадицію.

17:05 Російські окупанти планують заблокувати на Херсонщині доступ до Instagram та Facebook. Такі дії призведуть до значного ускладнення комунікації громадян зі своїми рідними та близькими.

16:54 Олаф Шольц заявив, що всі питання зняття санкцій проти Росії можуть обговорюватись лише після того, як на це дасть добро Україна.

16:30 В Росії почали з’являтися оригінальні оголошення:

16:20 Мер Івано-Франківська Руслан Марцинків закликає мешканців виїхати за місто у вихідні. Окрім 8 та 9 травня, він називає ще й 7-е число, бо це День міста.

“Ворог, на жаль, хоче надалі бити ракетами. Тому 7-9 числа жодних публічних заходів не відбуватиметься. З метою безпеки ці три дні прошу перебувати вдома, не скупчуватися в публічних місцях, або виїхати за межі міста“, – заявив Марцинків.

16:00 У Харкові майор Нацполіції був агентом ФСБ. Завдання оперуповноважений отримував від співробітників російських спецслужб через свого родича, пенсіонера Білгородського ОМОНу.

15:50 Європа обіцяє підтримати Україну економічною міццю. ЄС мобілізував 4 мільярди євро фінансової підтримки на рівні ЄС з початку вторгнення.

15:45 Зеленський провів телефонну розмову із президентом Німеччини Штайнмаєром. Сторони домовилися залишити минуле позаду, щоб зосередитись на майбутній співпраці.

15:15 70 тис. тонн бензину та близько 40 тис. тонн дизеля планує направити на український ринок Кабмін з метою зменшення дефіциту палива – повідомила міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, відчутна нестача пального – тимчасова. Вона виникла через знищення Росії потужностей Кременчуцького НПЗ і нафтобаз.

14:47 Відновити «Мрію» неможливо, але є шанс створити нову – заявив Дмитро Антонов в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Командир одного з трьох екіпажів легендарного літака Ан-225 заявляє, що новий літак можна зробити з недобудованої частини «сестри Мрії». Проте вартість цього від $800 млн до $3 млрд.

14:17 ВСУ перейшли до контрнаступних дій на Харківському та Ізюмському напрямках – Валерій Залужний.

Про це він повідомив у розмові з американським генералом Марком Міллі, інформуючи його про оперативну обстановку в Україні.

«Традиційно поінформував свого американського колегу про оперативну обстановку. Зокрема, про переміщення основних зусиль супротивника на Луганський напрямок, де в районі Попасної, Кремінної та Торського продовжуються запеклі бої, а також перехід сил оборони України до контрнаступних дій на Харківському та Ізюмському напрямах».

13:50 Дмитро Живицький заявив, що над територією Сумкою області було збито крилату ракету.

13:25 Шарію передадуть Україні – представник президента у Конституційному суді Федір Вениславський.

“Його затримали у рамках міжнародної правової допомоги, в рамках розшуку пана Шарія за скоєння низки кримінальних злочинів на території України.

Відповідно, зараз буде розпочато процедуру його екстрадиції в Україну, і він постане перед українським судом і нестиме відповідальність за українськими законами.

Він точно потрапить на територію України та буде переданий до рук правосуддя – у мене сумнівів також немає”.

13:01 На кордоні України та “Придністров’я” – стрілянина. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

13:00 Шарія відпустили під підписку про невиїзд — чекатиме закінчення розгляду питання про екстрадицію в Барселоні

12:51 На Запорізькій теплоелектростанції закінчилося вугілля і її зупинено. Про це повідомив міський голова Енергодару Дмитро Орлов. Вугілля неможливо доставити в Енергодар через те, що його захоплено силами РФ і через бойові дії на Півдні України.

12:39 У Харкові з’явилося графіті на честь героїв, котрі захищають Маріуполь.

12:20 Вперше з початку війни в Україну може приїхати високопосадовець Німеччини, йдеться про голову Бундестагу.

Бербель Бас має намір приїхати до Києва у неділю, 8 травня, на запрошення Руслана Стефанчука.

Вона вшанує пам’ять жертв Другої світової війни та проведе переговори.

11:45 Президент Євроради Шарль Мішель не зміг назвати конкретну дату розгляду заявки України на членство у ЄС.

“У Раді я буду зобов’язаний оцінити, коли ми будемо готові включити цю тему до порядку денного. Я проконсультуюсь з усіма дійовими особами, щоб оцінити, коли настане найкращий момент, і ми будемо готові провести ці дебати на рівні Ради Європи.

Наступний крок цілком зрозумілий – наступною буде Європейська комісія, і, виходячи з цього, я буду зобов’язаний побачити, коли ми зможемо внести тему до порядку денного Європейської ради. Чи це буде в червні чи пізніше – я не можу сказати сьогодні”, – сказав Мішель.

11:26 Колишній головнокомандувач британської армії генерал лорд Річард Даннатт спрогнозував, що фінал битви за “Азовсталь” близький.

В ефірі Sky News він сказав, що РФ спробує заявити про успіхи у Маріуполі до Дня Перемоги та може вивести українських військовополонених на парад у Москві.

“Це трапилося з німцями наприкінці світової війни, і в мене жахливе передчуття, що у понеділок (9 травня – ред.) це повториться”, – сказав генерал.

11:00 Харків, вибухи! Перевіряємо інформацію!

10:49 З моменту початку вторгнення РФ в Україну відразу шість російських бізнесменів наклали на себе руки, пише Daily Mail.

Четверо з них – олігархи, ще двоє – представники топ-менеджменту “Газпрому”.

Останнім був Михайло Вотфорд, народжений в Україні газовий магнат, який незадовго до загибелі зізнався друзям, що боїться путінського розстрільного списку, “в якому сам перебуває вже два роки”.

Його знайшли повішеним у своєму маєтку в Сурреї вартістю 18 млн фунтів.

10:39 Служба безпеки України повідомила, що в Іспанії затримали блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює у державній зраді.

10:33 Повідомляють, що це розмінування, яке проводять наші захисники.

10:24 Київ, вибухи! Перевіряємо інформацію!

10:15 У всіх областях західної України тривога

10:00 Міністр енергетики Франції очікує, що консенсусу ЄС щодо припинення імпорту російської нафти буде досягнуто до кінця тижня. Про це повідомляє Reuters.

“Деякі країни більше залежать від російської нафти, ніж інші, тому ми маємо спробувати знайти рішення, щоб вони могли підтримати ці санкції”, – сказала міністр, додавши, що Євросоюз має домовитися.

9:34 Призначена Росією “адміністрація” Херсонської області України найближчим часом закриє доступ до заборонених у РФ Instagram та Facebook.

Про це повідомляє російський РБК з посиланням на “заступник голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області” Кирила Стремоусова.

9:00 У Маріуполі перебувають 2000 російських військових – CNN із посиланням на чиновника Пентагону.

Уточнюється, що 10 батальйонних тактичних груп Росії знаходяться ближче на південь від населеного пункту Велика Новосілка (близько 100 км від Маріуполя). Вони зупинилися “або створення кращих оборонних позицій, або для переобладнання і перегрупування”.

За словами чиновника, російські війська пересуваються на південь, але стикаються з великим опором української армії.

8:33 Арестович прокоментував можливість обміну Медведчука на захисників Маріуполя.

У Путіна пацанська система відносин і він не може припустити, щоб його родича «опускали». З іншого боку, піддатися на обмін і погодитись на пропозицію української сторони обміняти Медведчука на захисників Маріуполя теж не можна – треба показово покарати… Навіть перші особи земної кулі допомогти не можуть, від яких Росія прямо залежить. Це важливе бажання добити, дополірувати.

8:16 Маріуполь. Обстріли та штурм без зупинок. Навіть уночі з коригуванням вогню з дронів, повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

7:55 Глава МВС Денис Монастирський заявив, що частина постраждалих у жахливій ДТП на Рівненщині зараз на межі життя і смерті, тому кількість жертв аварії може зрости.

“Це наймасштабніша ДТП за останні кілька років, безумовно. На жаль, ми можемо відзначити цифру загиблих – це на даний момент 26. І 12 поранених перебувають у лікарні. Частина з них на межі життя та смерті. І ми розуміємо, що ця цифра , цифра загиблих може збільшитися”, – заявив він

7:25 ЗСУ звільняють населені пункти від російської нечисті

Завдяки успішним діям українських захисників ворог втратив контроль над кількома населеними пунктами на кордоні Миколаївської та Херсонської областей.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ, при цьому не вказуючи назви звільнених міст та сіл.

7:22 Як виглядає Азовсталь після початку штурму

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *