ВР заявила про неприпустимість присвоєння Росією перемоги над нацизмом

У вівторок, 3 травня, парламент України ухвалив Постанову про Заяву ВР “З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом”. “За” проголосували 290 нардепів.

Проект документа опубліковано на сайті Верховної Ради.

Парламентарі заявили про неприпустимість монополізації РФ перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, оскільки вона була досягнута спільними зусиллями Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів.

У документі наголошується, що злочини Росії в нашій країні мають бути зупинені, а путінський режим – засуджений та переможений спільними зусиллями всього цивілізованого світу.

Також йдеться про те, що “після перемоги в російсько-українській війні, наша держава та український народ гідно вшановуватиме нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, яке об’єднає все суспільство”.

Нардепи зазначили, що сьогодні, як і під час Другої світової війни, “Україна воює із підступним агресором, але сьогодні це путінська Росія”.

“Держава, яка також зазіхає на нашу незалежність і територіальну цілісність, так само намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки та загрожує миру у всій Європі, яка також говорить про свою винятковість у спробі нав’язати власний світогляд іншим. Єдина відмінність полягає в тому, що в 1939-1945 роки ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – сучасна російська версія нацизму”, – йдеться в тексті.

Однією з причин російської агресії стало перетворення у РФ святкування перемоги над нацизмом на культ, метою якого є пропаганда війни, піднесення над іншими народами, присвоєння собі статусу “головного переможця”.

“У діях російських збройних сил є як мінімум ознаки геноциду проти українських громадян. Такими діями Російська Федерація втратила будь-яке моральне право апелювати до спадщини перемоги над нацизмом, адже своїми діями вона де-факто повторює нацистські злодіяння та оскверняє пам’ять про подвиги ветеранів та учасників війни”, – йдеться у документі.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Нагадаємо, у всьому світі помітили подібність символу Z, який використовується Росією, зі свастикою німецьких нацистів під час Другої світової війни. У багатьох державах заборонили демонстрацію цього знака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *