Західні країни мають запровадити санкції проти IT-сектору Росії

У рамках відповіді на ведення війни проти України та кібератак проти країн Заходу, міжнародна спільнота має запровадити санкції на закупівлю програмної продукції та IT-послуг, які мають частину виробництва на території РФ та Білорусі. Такий крок чинитиме тиск на російську економіку й унеможливить імпортозаміщення в IT-індустрії, якої потребує РФ, а також прискорить відтік кадрів у галузі.

Про це у Facebook заявив керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи протидії гібридним загрозам, яка здійснює свою діяльність у рамках співпраці Україна-НАТО, Олександр Данилюк.

“Одним з ефективних методів покарання РФ за ведення агресивної війни проти України, а також за проведення кібератак як проти України, так і проти країн-партнерів має стати заборона на закупівлю будь-якої програмної продукції та інших IT-послуг, які мають навіть найменшу частину їх виробництва на територію РФ чи Білорусі… Тільки у РФ працює близько 300 тисяч програмістів. Про те, щоб залишити РФ, думає близько половини. Рішення застосувати санкції щодо російської IT-галузі змусить виїхати майже всіх. Це не лише боляче вдарить по російській економіці, науковому та технічному розвитку, а й унеможливить імпортозаміщення у сфері IT”, – зазначив Олександр Данилюк.

Раніше Олександр В. Данилюк зазначав, що західні санкції вплинуть на російську економіку наприкінці квітня-початку травня, спровокувавши соціальні виклики в суспільстві. Найсильніший удар припаде на галузі, пов’язані з електронікою, галузі важкої промисловості.

Із заявами про необхідність посилення санкцій щодо РФ виступили політики провідних світових держав.Сенатор від штату Техас Тед Круз заявив, що США мають бойкотувати закупівлю нафти і газу з Росії, оскільки це єдині санкції, які можуть швидко вплинути на здатність РФ фінансувати війну. Він заявив, що Україні мають бути негайно поставлені системи ППО, винищувачі та інше озброєння.

Віце-спікер Сейму Литовської Республіки Паулюс Саударгас заявив, що Європа має запровадити повне торгове ембарго щодо Росії, повну заборону на експорт, імпорт та інвестиції. Такий крок надасть свободу у прийнятті рішень країнам-членам НАТО.

Член парламенту Великобританії від Північного Белфасту, колишній мер Белфасту (Ірландія) Джон Фінукейн наголошував, що мають бути запроваджені найсильніші санкції проти РФ.

Член Сенату Франції, представник групи “Зелених” Мелані Фогель заявила, що Європейський Союз має запровадити повне ембарго на закупівлю енергоносіїв у Росії, включаючи газ, нафту та вугілля, а також запровадити заборону на співпрацю в ядерній галузі.

Депутат Великих національних зборів Туреччини Омер Фарук Гергерліоглу зазначив, що дієвим інструментом реакції має стати повне торгове ембарго щодо РФ, заборона на купівлю російського озброєння та заборона на постачання товарів подвійного призначення до Росії.

The Wall Street Journal з посиланням на німецьких урядовців повідомляє, що Німеччина готова перестати купувати російську нафту, відкриваючи шлях для запровадження заборони ЄС на імпорт нафти з Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *