Війна в Україні – чому мери Харкова, Одеси та Чернігова здивували

Впродовж двох місяців війни українці побачили, як себе виявило керівництво держави, Збройні сили, наші дипломати. Водночас значно менше про роль керівництва місцевого самоврядування, яке діяло під час агресії дуже по-різному.

“Апостроф” розбирався в тому, хто з мерів здивував найбільше.

Пам’ятаючи про одвічне протистояння центру з нелояльними мерами, була підозра, що після початку війни взаємодія між ними залишиться на вкрай низькому рівні. Не очікували особливих подвигів і від проросійськи налаштованих мерів, зокрема мера Одеси Геннадія Труханова, мера Харкова Ігоря Терехова та мера Чернігова Владислава Атрошенка. Проте, вони здивували всіх, грамотно організувавши життєзабезпечення міст в умовах війни та координуючи свої дії з головами військових адміністрацій у своїх регіонах.

В “наїжаченій” оборонними спорудами Одесі, стійкому Харків та багатостраждальному Чернігові продовжували працювати комунальники, рятувальні служби, оперативно йшла роздача гуманітарки. Мери міст постійно оголошують актуальну інформацію, заспокоюють місцевих мешканців та дають зрозуміти, що загарбати їх малі батьківщини Росії не вдасться жодним чином. Вся їх довоєнна проросійськість не завадила Геннадію Труханову, Ігорю Терехову та Владиславу Атрошенку вдало координувати оборону своїх міст та подавати приклад іншим.

Звісно, були й інші приклади: варто згадати хоча б зрадника-мера Куп’янська Геннадія Мацегору, його колегу по любові до рашистів з Балаклеї Івана Столбового. Виникають величезні питання до мера Херсона Ігора Колихаєва, який нічого не зробив, щоб втримати місто. Зокрема, насторожує той факт, що російські окупанти поставили керувати містом особистого водія Колихаєва Олександра Кобця.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Замість вертикалі – горизонталь: Як показала себе на війні місцева влада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *